Richard
- richardrg
- Kontaktovat uživatele:
Re: Richard
Tak jsem si připravil drobnou novinku. Pokus o vytvoření pravděpodobného bojového oděvu u nápravníka sloužícímu komturovi Řádu německých rytířů v Chomutově, s vyyužitím literatury laskavě zapůjčené od bratří z Frýdlantu.
Tento typ se v podstatě udržel asi od posl. třetiny 13. stol min do GrunWaldu (1410). Němečtí rytíři byli dost konzervativní.
Trochu mi nesedí ramena, ale zjistil jsem to až z fotek a půjde to lehce upravit.
Za případné připomínky děkuji.
Tento typ se v podstatě udržel asi od posl. třetiny 13. stol min do GrunWaldu (1410). Němečtí rytíři byli dost konzervativní.
Trochu mi nesedí ramena, ale zjistil jsem to až z fotek a půjde to lehce upravit.
Za případné připomínky děkuji.
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním. "
Thales z Milétu
" Radit ostatním. "
Thales z Milétu
- richardrg
- Kontaktovat uživatele:
Je to v popisu, protože se jedná o vazala - nápravníka komendy v Chomutově, s ohledem na moji lokaci v Krušných horách, tak obléká barvy komtura, respektivně město, které je majetkem komendy je také používá. A podařilo se mi s Pepou = Heinrich von Tschernhausen najít dva komtury, možná dokonce zemské mistry Johann von Schowenforst a Johann von Milheim sídlící v Chomutově, překvapivě to byla s největší pravděpodobností největší komenda co se týče zalidnění v rozsahu dnešní republiky. Bohužel nemám dostatečnou literaturu a ani s dotazem u znalejších jsem zatím nepochodil, abych měl jednoznačně doloženy jejich rodové znaky nebo alespoň barvy, podle znalců je dokonce ani nemuseli používat, vyšli jsme z pravděpodobné analogie.
Barvy modrou a bílou má první znak, který byl Chomutovu potvrzen, bohužel později, než je pro toto fórum relevantní, ale vycházel jsem z úvahy, že se snad opíral o barvy skutečně používané. Prostě jsem vzal v úvahu tuto variantu jako jednu z možných a alespoň trochu obhajitelných. A v bílo modré kombinaci jsem dal přednost tomuto řešení, protože barvení na modro považuji v relevantní době za cenově náročné. Tvar křížů je potom převzat z publikací o řádu.
Celkové řešení je potom zvláštní v tom, že se hodně podobá barvám samotného řádu. Asi proto je kříž zdvojen, v publikaci, kterou jsem měl k dispozici je nějaká německá komenda, která má červeno bílou kombinaci překvapivě podobnou johanitům a pravděpodobně proto našili dva kříže nad sebe. Udělal jsem je tedy ve stejné úpravě, na klobouku to není příliš vidět, protože horní kříž je vysoko a není na něj dobře vidět.
Barvy modrou a bílou má první znak, který byl Chomutovu potvrzen, bohužel později, než je pro toto fórum relevantní, ale vycházel jsem z úvahy, že se snad opíral o barvy skutečně používané. Prostě jsem vzal v úvahu tuto variantu jako jednu z možných a alespoň trochu obhajitelných. A v bílo modré kombinaci jsem dal přednost tomuto řešení, protože barvení na modro považuji v relevantní době za cenově náročné. Tvar křížů je potom převzat z publikací o řádu.
Celkové řešení je potom zvláštní v tom, že se hodně podobá barvám samotného řádu. Asi proto je kříž zdvojen, v publikaci, kterou jsem měl k dispozici je nějaká německá komenda, která má červeno bílou kombinaci překvapivě podobnou johanitům a pravděpodobně proto našili dva kříže nad sebe. Udělal jsem je tedy ve stejné úpravě, na klobouku to není příliš vidět, protože horní kříž je vysoko a není na něj dobře vidět.
" Radit ostatním. "
Thales z Milétu
" Radit ostatním. "
Thales z Milétu
- richardrg
- Kontaktovat uživatele:
Rád bych znal váš názor. Chtěl bych při hostinách používat sklo tohoto typu
http://www.fabrefacta.cz/svatebni-dary/ ... i-c63.html
a možná také tohoto typu
http://www.fabrefacta.cz/firemni-darky/ ... ru-c8.html
Jde mi o to, jestli si myslíte že svobodník z Krušných hor vlastnící 2 lány by si něco takového mohl dovolit.
Ve druhém případě je datován na pozdější dobu,přelom 14. - 15. stol., zatímco tento, v podstatě stejný jen větší je datován 14. stol,.http://www.fabrefacta.cz/lesni-sklo/rep ... e-c10.html
myslíte že tento tvar by se mohl vyskytnout i dříve?
a možná také tohoto typu
Jde mi o to, jestli si myslíte že svobodník z Krušných hor vlastnící 2 lány by si něco takového mohl dovolit.
Ve druhém případě je datován na pozdější dobu,přelom 14. - 15. stol., zatímco tento, v podstatě stejný jen větší je datován 14. stol,.http://www.fabrefacta.cz/lesni-sklo/rep ... e-c10.html
" Radit ostatním. "
Thales z Milétu
" Radit ostatním. "
Thales z Milétu
- Pohrobek
- Bydliště: Praha [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
No hlavně né z tohohle shopu, bohužel měl jsem tu čest na Pražském hradě prodávat mimojiné i jejich výrobky a myslím, že jsou značně předražene..... třeba ty skleničky na které se ptáš, jsem viděl i o 100,- kč levnějirichardrg píše:Rád bych znal váš názor. Chtěl bych při hostinách používat sklo tohoto typu
a možná také tohoto typu
Michal ze Záběhlic, panoš Pána z Lomnice
HONESTUS RUMOR ALTERUM EST PATRIMONIUM
HONESTUS RUMOR ALTERUM EST PATRIMONIUM
- richardrg
- Kontaktovat uživatele:
Cena vůbec nerozhoduje, šlo mi spíše o to použití skla v souvislosti s postavením a druhotně o typ skla.
Občas se totiž musím bránit tomu, že si vzhledem ke svému stavu pořizuju nákladnou výbavu.
Občas se totiž musím bránit tomu, že si vzhledem ke svému stavu pořizuju nákladnou výbavu.
" Radit ostatním. "
Thales z Milétu
" Radit ostatním. "
Thales z Milétu
- Ronšperk
- Bydliště: Dvorec [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Také bych s v tvém případě spokojil spíše s cínem. To sklo je hoch záležitost a ne jen pořizovací cenou, ale i možností jej přepravovat. Odmysli si auto a původní vypolstrovanou krabičku. Hoď to na hrb koni ve vaku a je ti jasné, že nápravník si sklo nikam nedovezl.
Honor Supra Witam!
- Posadowski
- Kontaktovat uživatele:
No, pánové, pánové. Samozřejmě nebude svobodník cestovat se sklem a nechť se s cínem spokojí. Nicméně tu hodnotu skla jako obzvlášť hoch výrobku bychom asi pomalu měli začít mírně přehodnocovat. Teďka je v Chrudimi výstava nejnovějších vykopávek "jak se žilo v bohaté čtvrti" a je tam kromě jiného opravdu bohatá kolekce skla i z naší doby. Ano, byla to bohatší čtvrť, ale těch nálezů je tam spousta, zřejmě to tedy znamená, že to nebylo tak, že v takovém městě se vyskytovalo pár pohárků - po jednom v nejbohatších domech- ale že jich bylo mnohem víc a to sklo zase tak strašnou vzácností nebylo. Pokud se mi to podaří se tam dostat, pokusm se zjistit víc, někdy 22.4. o tom tam budou mít přednášku.Ronšperk píše:Také bych s v tvém případě spokojil spíše s cínem. To sklo je hoch záležitost a ne jen pořizovací cenou, ale i možností jej přepravovat. Odmysli si auto a původní vypolstrovanou krabičku. Hoď to na hrb koni ve vaku a je ti jasné, že nápravník si sklo nikam nedovezl.
- Ronšperk
- Bydliště: Dvorec [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Posadowski píše:No, pánové, pánové. Samozřejmě nebude svobodník cestovat se sklem a nechť se s cínem spokojí. Nicméně tu hodnotu skla jako obzvlášť hoch výrobku bychom asi pomalu měli začít mírně přehodnocovat. Teďka je v Chrudimi výstava nejnovějších vykopávek "jak se žilo v bohaté čtvrti" a je tam kromě jiného opravdu bohatá kolekce skla i z naší doby. Ano, byla to bohatší čtvrť, ale těch nálezů je tam spousta, zřejmě to tedy znamená, že to nebylo tak, že v takovém městě se vyskytovalo pár pohárků - po jednom v nejbohatších domech- ale že jich bylo mnohem víc a to sklo zase tak strašnou vzácností nebylo. Pokud se mi to podaří se tam dostat, pokusm se zjistit víc, někdy 22.4. o tom tam budou mít přednášku.Ronšperk píše:Také bych s v tvém případě spokojil spíše s cínem. To sklo je hoch záležitost a ne jen pořizovací cenou, ale i možností jej přepravovat. Odmysli si auto a původní vypolstrovanou krabičku. Hoď to na hrb koni ve vaku a je ti jasné, že nápravník si sklo nikam nedovezl.
To jo. To nezpochybňuji. V Plzni v měšťanských domech se rovněž našlo. Ale jde mi o náklady a četnost to vše spojené s jeho běžným užíváním. Respektive, že je v domě neznamená, že z něj cucám každodení kvas. Také máte doma skleničky za 30,- z Tesca a pak sadu broušenek po prababičce které používáte na Vánoce, silvestra a pod.
Pokud nápravník někam vyrazí asi tohle ssebou brát nebude. Pokud bude svého pána hostit, nebo bude domlouvat ve svém domě obchod, na jeho stole bude sklo i kdyby měl obrat souseda. Bohužel většinou jsme v těch polních podmínkách nežli v tom městském prostředí. Tak jsem to myslel.
Honor Supra Witam!
- richardrg
- Kontaktovat uživatele:
To přirovnání k broušeným skleničkám po babičce se mi líbí
Jde o to že jsem si je chtěl vzít na májový sněm, je pravda, že na cestování to moc není, ale i běžnou pracovní keramiku vozím v polstrované truhličce a docela se mi to osvědčuje. Asi si je vezme někdo jiný a dovolí mi z nich pít.
Ptal jsem se proto, abych nebyl osočen, že se povyšuji, ale na druhou stranu jsem se chtěl pochlubit, že si něco takového mohu dovolit. Zájemcům budu vyprávět dojímavý příběh o tom jak jsem se k nim ve sklutečnosti dostal.
Jde o to že jsem si je chtěl vzít na májový sněm, je pravda, že na cestování to moc není, ale i běžnou pracovní keramiku vozím v polstrované truhličce a docela se mi to osvědčuje. Asi si je vezme někdo jiný a dovolí mi z nich pít.
Ptal jsem se proto, abych nebyl osočen, že se povyšuji, ale na druhou stranu jsem se chtěl pochlubit, že si něco takového mohu dovolit. Zájemcům budu vyprávět dojímavý příběh o tom jak jsem se k nim ve sklutečnosti dostal.
" Radit ostatním. "
Thales z Milétu
" Radit ostatním. "
Thales z Milétu
já jsem stále pro cín, nicméně můžeš nám u hostiny vyprávět dojemný příběh o jejich původu a ráno nám je se slzami v očích prodávat a poukazovat přitom na své utrápené a bosé děti, které ty grošíky nutně potřebují - o jejich hereckém zápalu jsme se již přesvědčili na turnajském tržišti
ACTA, NON VERBA
Tohle je poměrně běžný tvar pro přelom 13-14.stol.richardrg píše:Rád bych znal váš názor. Chtěl bych při hostinách používat sklo tohoto typu
Ty ostatní už ne, ty zavánějí tvarově "číší českého typu" a jsou nejstarší datované v nálezových vrstvách kolem 1340 a to vyjimečně, spíše až po 1350.
Myslím že bych ti tu sklenici spíše nedoporučil... nebylo by to typické pro tvé postavení ikdyž s patřičným příběhem lze okecat vše... i Normanku na turnaji
A co se týče cínu, nebyl bych tak optimistický, co jsem zatím zjistil tak to ve 14.stol. taky nebylo z nejlacinějších
Co se týče četnosti, tak můžeme z jímek těžko vyvozovat, protože netušíme jaká byla ztrátovost použitím
Přesto bych nezapomínal na to, že městský patriciát je svým bohatstvím srovnatelný k vysokému panstvu, tedy nesrovantelně bohatší než střední šlechtická vrstva, takže nálezy z městského prostředí nemusí nutně definovat lacinost Je potřeba rozbor celé vrstvy z jímky
Bolest je cesta.
-
- Kontaktovat uživatele:
Richard - bojový oděv nápravníka ve službách řádu
Nějak se mi čoveče úplně nezdá ten waffenrok... rozhodně bych tam vrazil z boku dva pořádné klíny (na všech vyobrazeních a plastikách, které si vybavuji to vypadá jako normální sukně bez rukávů), pak bych mu rozhodně o dobrých 10cm zkrátil ramena a rozhodně bych ho prodloužil tak, aby sahal pod kolena.
... je to sice urozenec, ale takhle nějak řasené a dlouhé by to bylo podle mě lepší:
http://www.flickr.com/photos/roelipilam ... 530183550/
Nějak se mi čoveče úplně nezdá ten waffenrok... rozhodně bych tam vrazil z boku dva pořádné klíny (na všech vyobrazeních a plastikách, které si vybavuji to vypadá jako normální sukně bez rukávů), pak bych mu rozhodně o dobrých 10cm zkrátil ramena a rozhodně bych ho prodloužil tak, aby sahal pod kolena.
... je to sice urozenec, ale takhle nějak řasené a dlouhé by to bylo podle mě lepší:
Andre je buh! Modleme se k Andremu...