Miroslav
- Miroslav
- Registrován: ned zář 20, 2015 9:20 pm [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Miroslav
S pokorou přistupuji k založení tohoto tématu. Vždy je mnoho věcí, které je možno zlepšit a vědom si toho, rád si nechám vytknout některé nápady v zárodku, než za nimi zůstanou hodiny zbytečné práce. Budu tak rád za radu k mým plánům níže, zvláště, když ta povede k dalším informacím.
Tedy představuji Miroslava,
to odkud pochází a jak se dostal až tam, kde je nyní, je zatím stále předmětem mého bádání a ladění historie postavy. Bude to ještě nějaký čas trvat, než to dám pořádně a smysluplně dokupy.
Základ který je teď:
Miroslav je neurozený těžký jezdec, syn muže stejného "řemesla". Slouží pod pánem Jakubem z Černé a zastává funkci jeho kapitána. Na cestách organizuje chod jeho tábora i Jakubovy muže. Pokud se naskytne příležitost, velice ho těší lov zvěře.
Tedy představuji Miroslava,
to odkud pochází a jak se dostal až tam, kde je nyní, je zatím stále předmětem mého bádání a ladění historie postavy. Bude to ještě nějaký čas trvat, než to dám pořádně a smysluplně dokupy.
Základ který je teď:
Miroslav je neurozený těžký jezdec, syn muže stejného "řemesla". Slouží pod pánem Jakubem z Černé a zastává funkci jeho kapitána. Na cestách organizuje chod jeho tábora i Jakubovy muže. Pokud se naskytne příležitost, velice ho těší lov zvěře.
- Miroslav
- Registrován: ned zář 20, 2015 9:20 pm [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Re: Miroslav
Zde oděn na lov...
Cestovní vysoké boty, spodní vlněné cotte, teplý vlněný surcotte, velká cestovní kápě, pletené rukavice, teplé vlněné nohavice a plstěná čapka s beraní kožešinou.
Do budoucna bych chtěl nahradit berana na čepici liškou a přidat sokolí pero. Pod čepici dát ještě mimino. Stejně tak tenkým lemem z liščí kožešiny lemovat i surcotte, trochu právě v loveckém významu.
Též více zdůraznit motiv jezdce na tašvici a vyměnil jsem kožený knoflík za mosaznou kytičku. K civilnímu nošení šiji mnohem menší kápi z černo-šedé rybí kosti a nohavice ze stejného materiálu. Změnit boty na nízké nad kotník s dvěma mosaznými sponami (už se šijí). Na nohavice dát podvazky z karetky se symbolem listových šlahounů a s mosaznou sponou. A pod to vše možná ještě novou barevnou lněnou košili.
Dále jsem ještě pořídil na sepnutí cotte u krku mosaznou sponu.
Cestovní vysoké boty, spodní vlněné cotte, teplý vlněný surcotte, velká cestovní kápě, pletené rukavice, teplé vlněné nohavice a plstěná čapka s beraní kožešinou.
Do budoucna bych chtěl nahradit berana na čepici liškou a přidat sokolí pero. Pod čepici dát ještě mimino. Stejně tak tenkým lemem z liščí kožešiny lemovat i surcotte, trochu právě v loveckém významu.
Též více zdůraznit motiv jezdce na tašvici a vyměnil jsem kožený knoflík za mosaznou kytičku. K civilnímu nošení šiji mnohem menší kápi z černo-šedé rybí kosti a nohavice ze stejného materiálu. Změnit boty na nízké nad kotník s dvěma mosaznými sponami (už se šijí). Na nohavice dát podvazky z karetky se symbolem listových šlahounů a s mosaznou sponou. A pod to vše možná ještě novou barevnou lněnou košili.
Dále jsem ještě pořídil na sepnutí cotte u krku mosaznou sponu.
- Přílohy
-
- forum1.jpg (211.11 KiB) Zobrazeno 11121 x
-
- forum2.jpg (196.01 KiB) Zobrazeno 11121 x
-
- forum3.jpg (191.54 KiB) Zobrazeno 11121 x
Vypadá to dobře. Kápi nahradit menší, s krátkým cípem K opasku připnout meč, nebo dlouhý basilard a bude to velmi malebné
ACTA, NON VERBA
- Paní Markéta
- Bydliště: Praha [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Přezky na botách se Ti šijí podle čeho? Zatím jsem na ně narazila jen u pozdějších modelů...
- Miroslav
Vycházím z Vaverky, Obuv ve středověku.Paní Markéta píše:Přezky na botách se Ti šijí podle čeho? Zatím jsem na ně narazila jen u pozdějších modelů...
Botu 13. datuje mezi 12-14. stol. a botu 16. na 14-15. stol.
Špičku plánuji kulatou, na boku každé boty dvě spony.
- Přílohy
-
- boty.jpg (6.97 KiB) Zobrazeno 11080 x
- Paní Markéta
- Bydliště: Praha [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Díky za info, až budu stíhat, juknu se po tom
Miroslav píše:Vycházím z Vaverky, Obuv ve středověku.Paní Markéta píše:Přezky na botách se Ti šijí podle čeho? Zatím jsem na ně narazila jen u pozdějších modelů...
Botu 13. datuje mezi 12-14. stol. a botu 16. na 14-15. stol.
Špičku plánuji kulatou, na boku každé boty dvě spony.
- Spakona
- Registrován: pát říj 09, 2009 9:03 am [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
no co já vím tak müschwerk je taky jen orientační a už hezkých pár let zastaralý - fakt je, že nálezovky co sem já viděla kovovou sponu prostě neměly...
ale tak na tohle tu máme povolanější než sem já
ale tak na tohle tu máme povolanější než sem já
Radegunda dcera Kazimíra Nemravy z Chudobína
Kdybychom byly muži, hovořily bychom teď o tom, jak za svou zem položíme své životy. Jako ženy můžeme mluvit jen o tom, že se položíme.
Zatímco většina žen dělá kariéru přes žalud, já jí dělám přes žaludek
Kdybychom byly muži, hovořily bychom teď o tom, jak za svou zem položíme své životy. Jako ženy můžeme mluvit jen o tom, že se položíme.
Zatímco většina žen dělá kariéru přes žalud, já jí dělám přes žaludek
-
- Registrován: úte srp 30, 2011 12:41 pm [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Kovové spony všech možných tvarů a uchycení se objevují kontinuálně od 12. století, i když je pravda, že jsou silně v menšině proti jiným způsobům zapínání. Na nálezech přímo být nemusí, často se odřezávaly, někdy to je poznat, někdy ne. Dobrý přehled má Goubitz.
Spíš díky kombinaci typu boty a přezek mi zvolená varianta připomíná nálezy 15. - 16. století. 14. století by spíš odpovídalo zavazování na řemínky (což se dá snadno upravit). Taky se v tom ale nijak zvlášť nevyznám, neznám každou botu, hlavně novější nálezy.
Spíš díky kombinaci typu boty a přezek mi zvolená varianta připomíná nálezy 15. - 16. století. 14. století by spíš odpovídalo zavazování na řemínky (což se dá snadno upravit). Taky se v tom ale nijak zvlášť nevyznám, neznám každou botu, hlavně novější nálezy.
- Miroslav
Ty šnůrky ještě zvážím, už tak jsem tou mosazí posázen asi dost. Navíc mi to dovolí tu botu vytáhnout i na ranější období.
Ještě bych se chtěl speciálně zeptat na to lemování hnědého (a světle červeně podšitého) surcotte. Ten, co je na fotce. Chtěl jsem lemovat zvenku tak 3-4cm viditelným lemem z lišky. Myšlenka za tím je za a) sjednotit to s čapkou (na kterou také místo ovečky přijde liška) b) postava má ráda lov, rád bych to vyjádřil i tímto motivem (dobudoucna pak i nějaké lesní/zvířecí výšivky). Je s tím nějaký zásadní problém, pro který byste mě pak s tím poslali pryč?
Ještě bych se chtěl speciálně zeptat na to lemování hnědého (a světle červeně podšitého) surcotte. Ten, co je na fotce. Chtěl jsem lemovat zvenku tak 3-4cm viditelným lemem z lišky. Myšlenka za tím je za a) sjednotit to s čapkou (na kterou také místo ovečky přijde liška) b) postava má ráda lov, rád bych to vyjádřil i tímto motivem (dobudoucna pak i nějaké lesní/zvířecí výšivky). Je s tím nějaký zásadní problém, pro který byste mě pak s tím poslali pryč?
- richardrg
- Kontaktovat uživatele:
Já osobně s tím problém nemám.
Ale osobně pocitově, já bych to "neslaďoval" mám totiž ten názor, že kromě šlechty si nikdo nenechával šít "oděvní komplety" sladěné barevně a tak, prostě by jsi nosil to co by jsi považoval za nejvhodnější pro daný účel...
A o vnímání barev ve středověku je toho někde napsáno dost a dost. Myslím, že měli jiná estetická měřítka, ale znovu opakuji, že je to můj názor a rád si vyslechnu protiargumenty...
Ale osobně pocitově, já bych to "neslaďoval" mám totiž ten názor, že kromě šlechty si nikdo nenechával šít "oděvní komplety" sladěné barevně a tak, prostě by jsi nosil to co by jsi považoval za nejvhodnější pro daný účel...
A o vnímání barev ve středověku je toho někde napsáno dost a dost. Myslím, že měli jiná estetická měřítka, ale znovu opakuji, že je to můj názor a rád si vyslechnu protiargumenty...
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním. "
Thales z Milétu
" Radit ostatním. "
Thales z Milétu