možná vázne tobě, mon ami, ale můj doprovod se pravidelně rozutíkává, kdykoli spustím...a nutno sebekriticky podotknout, že jim to nelze mít za zléRonšperk píše:Jo zpívání by šlo, ale ten doprovod vázne.
jenomže zrovna počet slabik s rytmem většinou souvisí, i když je to samozřejmě i věc hudby, do té se schová hodněHecht z Rosic píše:Správně, tlak na kvalitu musí být...![]()
Jen bych si dovolil pro naše účely zdůraznit ten požadavek rytmu a naopak zmírnit požadavek na počítání slabik. Alespoň dokud nechceme aspirovat na zařazení do sbírek moderní poesie, ale hodláme se stylizovat do rolí truvérů, trubadúrů a minnesengrů. Středověká poesie totiž s počty slabik pracovala poměrně volně. Oproti tomu rytmicita v ní byla důležitá, protože ty básně byly určeny vesměs ke zpívanému přednesu (tady máme, pánové, také co dohánět).
Maršálek píše:Pánové si jistě poradí, já jsem jenom křupan a tak už víc nenabídnu, znám svůj stropDámy snad shovívavě přijmou mou omluvu
V zásadě máš pravdu, nepřu se, nejsem odborník. Ale rytmus lze zachovat i při neshodném počtu slabik (jsou použity rytmické stopy stejné kvality, ale jednotlivé verše se liší jejich počtem).Paní Markéta píše:jenomže zrovna počet slabik s rytmem většinou souvisí, i když je to samozřejmě i věc hudby, do té se schová hodně
Ale no tak, copak jsou to zajíci?Klára ze Sádku píše:Ale no tak, přátelé, trošku shovívavostiVšichni nějak začínáme a není potřeba pány vyděsit už předem. Pod palbou kritiky se málokdo odváží s kůží na trh a my budeme s verši zase tam, kde jsme byli
Ach tak, tak to jsem si jenom špatně vyložila. V tom případě omluva Tobě i MaršálkoviPaní Markéta píše: Jsou chlapi, a jak dokázal Maršálek, ti se k tomu staví čelem(jednoduše mě poslal do háje s tím, že důležité jsou stejně jenom dámy
)
![]()
Klára ze Sádku píše:Ach tak, tak to jsem si jenom špatně vyložila. V tom případě omluva Tobě i MaršálkoviPaní Markéta píše: Jsou chlapi, a jak dokázal Maršálek, ti se k tomu staví čelem(jednoduše mě poslal do háje s tím, že důležité jsou stejně jenom dámy
)
![]()
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host