Příspěvek
od richardrg » stř čer 26, 2013 8:13 pm
Zdravím všechny a prosím, zda by se pokud možno v co nejširší míře vyjádřili k následujícím připomínkám k průběhu turnaje. Obracím se zejména na dámy, protože jak se několikrát vyjádřil Maršálek je Turnaj organizován hlavně pro jejich pobavení.
Už jste si určitě všimli na fotografiích z různých ročníků Turnaje, že na počátku jsou vždy "pasováni" noví bojovníci, v největším počtu lehkooděnci v počtu několika desítek. Množství členů Dvora se ale rozšiřuje velice pozvolna, to znamená, že ti lidé u projektu nezůstávají. Příčin je určitě více, ale zvláště v poslední době se všechny indicie stáčí k tomu, že většina neurozených nemá během sobotního hlavního ceremoniálu pocit, že je pro ně zábava adekvátní. Zvláště začátečníci, kteří ještě dobře neznají všechny principy, od kterých se odvíjí jejich hra se trochu nudí, protože ještě nejsou schopni se plně zapojit.
U většiny mužů začátečníků je v našem koníčku prioritní boj a již několikrát jsem bohužel dostal zpětnou vazbu v tom smyslu, že samotného boje je na Turnaji příliš málo na to, aby to brali jako protihodnotu všech povinností, které musí plnit. Mám několik návrhů, které by snad mohly situaci pomoci, alespoň částečně, řešit.
1. Loni byl poměrně dobře ceněn počin Jana z Vrcova, který, chtěje se prezentovat jako první rytíř, zorganizoval páteční odpolední klání na mostech apod. Je pravda, že loni byl na dopoledne plánován program v nebojových disciplínách, ale z různých důvodů neproběhl a mám dojem, že probíhala také lukostřelba.
Zkuste prosím zvážit, zda by z tohoto počinu nešlo vytvořit jakési pravidlo. První rytíř by kromě všech čestných funkcí měl i ryze praktickou povinnost se svými lidmi připravit podobný program s bojovými disciplínami.
2. Mnohem opatrněji nabízím podněty k samotnému sobotnímu Turnaji. Ten se většinou dost protahuje, hlavně při soubojích pánů. Jedná se o několik Turnajských disciplín, ale v zásadě jde o párové souboje. Prosím o zvážení, jak toto urychlit. Bez jakýchkoliv narážek na kohokoliv a cokoliv. Jako schůdná cesta se mi jeví lepší příprava. Opravdu se domnívám, že pánové by mohli svoje duely domluvit předem, aby nejpozději před každou disciplínou bylo jasné, kolik duelů proběhne a mezi kterými pány, na to by asi stačil nějaký záznam a rychlý posel, který by organizoval včasný nástup.
3. K předchozímu by možná stálo za zvážení, zda by například nemohly probíhat dva souboje současně. Kromě toho, že někteří pánové by mohli být rozladěni, že nemají plnou pozornost by to neslo problém s rozhodčími, kterých není nikdy dost.
4. Možná by k celkovému oživení stačilo zkusit změnit pořadí jednotlivých disciplín. Po hromadných soubojích lehko- a těžko- oděnců by se představili v úvodní disciplíně, např. mlatovém turnaji páni, a potom by mohly, pro zapojení většího množství bojovníků, proběhnout např. souboje družin, potom další párové souboje a td. Závěrečný boj korouhví by program samozřejmě završil.
5. S tím souvisí i jinde probírané téma přestávek. Např. loni jsme měli k dispozici živé hudebníky, kteří se v zásadě nemohli předvést, protože program k tomu nedával dostatek prostoru. Osobně se domnívám, že pokud je přestávka v bojových disciplínách, není úplně šťastné ihned pořádat kratochvíli pro dámy, protože si po delším sezení potřebují odskočit opravit garderóbu a pod. Zde bych naopak navrhoval "nízkou zábavu, kde by se mohly pobavit např. kuchařky. Jejich muži sice budou ve zbrojích, ale mohli by se např. utkat o tuřín.
6. Asi nejvíce bych přivítal diskusi k nápadu jakéhosi paralelního turnaje lehko-, případně těžko- oděnců. Je otázkou, kam ho situovat. I když si umím představit kolbiště rozdělené např. lanem nataženým na zemi, protože při turnaji pánů není nikdy celé kolbiště potřeba, je mi jasné, že tribuny, ke kterým by se odehrával boj lehkých by to mohly nést nelibě. Otázkou je, jak by bylo, vzhledem k publiku, vyřešeno jejich přemístění např. za tribuny. Kolbiště by možná nebylo třeba ani složitě stavět, stačil by prostor ohrazený lanem napnutým na zemi. Organizace by musela být co nejjednoduší, uvažoval jsem o tabuli, kam by se mohla každá předem dohodnutá dvojice bojovníků zapsat. Současně by si zapisovali jméno rozhodčího na kterém se společně dohodnou, bez toho by duel prostě neproběhl. Asi by také měl mít každý sekundanta, který by plnil fukci pomocného rozhodčího. Domnívám se, že by na to stačil jeden organizátor s pomocníkem, protože by v podstatě jen kontroloval zápisy. Takové zápasy by mohly probíhat téměř kdykoliv, tak aby nenarušily hlavní program.
7. Nerad bych zapomínal na neurozené ženy, kterých mám okolo sebe mnoho. I když jsou zaměstnány např. vařením nebo obsluhou pánů, měly by mít dostatek prostoru k tomu aby se během odpoledne, když mají volněji mohly pobavit např. poslechem hudby, případně i tančily. Zvláště ženy, které boji příliš neholdují nevydrží několik hodin sledovat jednotlivé souboje. Nahnat je k hrncům ale překvapivě také moc nefunguje. Nemohou celý den pouze pracovat, potřebují i zábavu. Stálo by za zvážení a případné návrhy zda neuspořádat "dovednostní soutěže" neurozených žen (nikdy se nic podobného nezkoušelo a nevím, jaký by byl zájem).
V žádném případě nechci narušovat program a turnajský pořádek. Moje snaha směřuje k vytvoření možností vyžití pro větší počet lidí. Doufám, že budou následovat další postřehy a názory.
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním. "
Thales z Milétu