Stránka 1 z 2
					
				Jídlo a pití
				Napsal: čtv črc 22, 2010 7:49 pm
				od Magdaléna
				podělme se spolu o dobré středověké recepty, nebo jim blížící se krmě,o tipy a triky ,jak nejlépe uchovávat jídlo apod.
			 
			
					
				Re: Jídlo a pití
				Napsal: čtv črc 22, 2010 7:51 pm
				od Magdaléna
				Já mám dotaz.Na turnaji mám většinou problém s jídlem.Když jedeme už od středy nemůžu toho moc nachystat už doma.Nemáte někdo tipy jak jídlo uchovávat ?
			 
			
					
				Re: Jídlo a pití
				Napsal: pát črc 23, 2010 7:27 am
				od Spakona
				třeba máslo prababička uchovávala v kameninové nádobě (na talířku přiklopené krajáčem s uraženým uchem) a pod mokrou utěrkou.
aplikuji to při cestování - cokoliv vyndám z lednice, zabalím do mokré hadry a dám do igelitové tašky - funguje to celkem hodně dobře 
naposledy jsem takhle přepravovala bůčkovou pomazánku v ocelovém kastrolu a vydržela od rána do odpoledne druhého dne bez jakékoliv újmy a že přes den bylo horko
naložené maso v umělohmotné krabičce, které jsem ráno vyndala z mrazáku a zabalila stejným způsobem, bylo večer ještě lehce promrzlé 
a to sem ten hadr neměnila
rychle kazící se potraviny nepředpokládám že bys měla na mysli 

 
			 
			
					
				Re: Jídlo a pití
				Napsal: pát črc 23, 2010 7:51 am
				od Hecht z Rosic
				My k jídlu přikládáme PET flašky naplněné vodou a zmražené v mrazáku. Když se to pak dá spolu do krabice nebo tašky a tepelně zaizoluje (třeba zabalit do deky, krabice se dá vyložit polystyrenem...) tak to takové 2-3 dny funguje jako lednička. Není to tedy moc LH postup, ale funguje. 
 
Polévky, omáčky apod. je dobré ještě vařící nalít do zavařovaček a zavřít.
Ad recepty: Rozhodl jsem se, že dám do placu takovou malou kompilaci středověkých receptů posbíraných z několika různých zdrojů: 
http://www.arxbona.cz/upload/Recepty-soupis.doc.
 
			 
			
					
				Re: Jídlo a pití
				Napsal: pát črc 23, 2010 8:31 am
				od Spakona
				jaj - na tu izolaci dekou jsme poněkud pozapomněla 

 
			 
			
					
				Re: Jídlo a pití
				Napsal: pát črc 23, 2010 9:54 am
				od Romul
				navařit si plnej kotlik hrachový kaše...chutnat vám to bude tak 2 dny, 3den se toho nikdo ani nedotkne a 4den už v tom porostou houby..celkem uspokojivá strava (z vlastní zkušenosti 

 )
 
			 
			
					
				Re: Jídlo a pití
				Napsal: pát črc 23, 2010 11:24 am
				od Noxter
				Romul píše:navařit si plnej kotlik hrachový kaše...chutnat vám to bude tak 2 dny, 3den se toho nikdo ani nedotkne a 4den už v tom porostou houby..celkem uspokojivá strava (z vlastní zkušenosti 

 )
 
takže vlastně po 4dnech, nové jídlo, aniž byste museli vařit  
  
 
			 
			
					
				Re: Jídlo a pití
				Napsal: sob črc 24, 2010 6:39 am
				od Maršálek
				Uchovávání jídla nad 2 dny - vykopat spížní jámu (stačí 50-80 cm), dno podložit např. chvojím (aby potraviny neležely v hlíně) a syrové maso zabalit do tkaniny napuštěné octem. Obdobně se s úspěchem využívá chladná tekoucí voda - potok, řeka (potraviny by se samozřejmě neměly dostat do přímého kontaktu s vodou  

  ). Tepelně upravené maso v obou případech vydrží týden.
Jinak platí, že cokoli leží na zemi ve stínu, vydrží relativně dlouho i za parných dnů. Vakuově balené maso vydrží ve spížní jámě bez problémů týden. Jak v jámě, tak i jenom na zemi samozřejmě přikrývat kvůli izolaci.
Posadow jistě přidá další rady z dob, kdy vařil pro cca 50-60 lidí dva týdny v kuse bez ledniček a podle norem 

 
			 
			
					
				Re: Jídlo a pití
				Napsal: sob črc 24, 2010 6:42 am
				od Maršálek
				Romul píše:navařit si plnej kotlik hrachový kaše...chutnat vám to bude tak 2 dny, 3den se toho nikdo ani nedotkne a 4den už v tom porostou houby..celkem uspokojivá strava (z vlastní zkušenosti 

 )
 
... a pak stylová úplavice a omluva seniorovi za neúčast na lovu na poslední chvíli 

 omlouvá tě jenom ten zkroušený hlas v telefonu - zněl věrohodně 

 
			 
			
					
				Re: Jídlo a pití
				Napsal: stř črc 28, 2010 11:06 am
				od Markéta z Rosic
				Maršálek píše:Uchovávání jídla nad 2 dny - vykopat spížní jámu (stačí 50-80 cm), dno podložit např. chvojím (aby potraviny neležely v hlíně) a syrové maso zabalit do tkaniny napuštěné octem. Obdobně se s úspěchem využívá chladná tekoucí voda - potok, řeka (potraviny by se samozřejmě neměly dostat do přímého kontaktu s vodou  

  ). Tepelně upravené maso v obou případech vydrží týden.
Jinak platí, že cokoli leží na zemi ve stínu, vydrží relativně dlouho i za parných dnů. Vakuově balené maso vydrží ve spížní jámě bez problémů týden. Jak v jámě, tak i jenom na zemi samozřejmě přikrývat kvůli izolaci.
Posadow jistě přidá další rady z dob, kdy vařil pro cca 50-60 lidí dva týdny v kuse bez ledniček a podle norem 

 
To zní supr, příští týden na táboření jistě vyzkoušíme v praxi 

Na turnaj se mi to moc nezdá, nevím jak by byl majitel louky nadšený za deset či dvacet vykopaných jam různě po louce, když ani ohníčky být nemohou. Ta "nedobová lednička s namraženými petflaškami může být klidně v autě. 
Zavařené hotové či polohotové polévky a omáčky ve sklenicích jsou supr, ušetří spoustu času a nezkazí se 

 
			 
			
					
				Re: Jídlo a pití
				Napsal: stř črc 28, 2010 12:32 pm
				od Dášenka
				Nešlo by tam vyhloubit nějaké jámy do břehu Metuje? Po zasypání by je v tý džungli nikdo ani nenašel, a pod nějakým příhodným stíněním by to mohlo mít i velmi slušné výsledky...
			 
			
					
				Re: Jídlo a pití
				Napsal: stř črc 28, 2010 1:11 pm
				od Kain
				My používáme zásobní soudek s víkem, asi 20l velký. Voda je v něm čerstvá, není tam bláto ani hmyz a vůbec je to výhodné 

 
			 
			
					
				Re: Jídlo a pití
				Napsal: čtv črc 29, 2010 8:45 am
				od Maršálek
				Při břehu ty spížní jámy vykoupat lze a nikomu vadit nebudou, když je pak zase v nedli zlikvidujeme  
 
Pokud jde o případné kopání v místě stanového tábora, tak se obávám, že na té cca 10-20 cm vysoké navážce bychom neuspěli, pod námi jsou vyzděné katakomby tereziánské pevnosti a také celistvě "vyzděná" louka pod námi (původním cílem bylo zamezení možných podkopů nepřítele proti šancím a pevnosti). Když minule otec Jan zatloukal kolíky, hlasitě se u toho modlil za zdar a moc to nezabíralo  

 
			 
			
					
				Re: Jídlo a pití
				Napsal: pát črc 30, 2010 9:27 am
				od Andre
				Magdaléna píše:Já mám dotaz.Na turnaji mám většinou problém s jídlem.Když jedeme už od středy nemůžu toho moc nachystat už doma.Nemáte někdo tipy jak jídlo uchovávat ?
Typ mám... napiš mi zprávu, pokusím se ti sehnat nějaké polystyrenové krabice od vzoorků a chladící patrony. Vznuikne ti tak lednice, ve které jídlo přes víkend vydrží. Pokud cxhceš mrazák, mohu dodat i suchý led, nebo kapalný dusík... to se ale do večera vykouří.
 
			 
			
					
				Re: Jídlo a pití
				Napsal: pát črc 30, 2010 9:30 am
				od Andre
				Maršálek píše:Když minule otec Jan zatloukal kolíky, hlasitě se u toho modlil za zdar a moc to nezabíralo  

 
No, já u toho klel jak pohan a taky to nezabralo... řešení bude asi potřeba hledat jinde, než u šéfa tam nahoře.