Vyhnu se šlechtě a zůstanu u svých- moje manželka takové novoty rozhodně nosit nebude.
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
To je přece totéž jako klíny, jen tam chybí šev. Dneska je to jedno, protože si můžeme dovolit levnými látkami plýtvat, pokud byla snaha látkou šetřit, bylo levnější udělat šev než mít odpad z látky. NA výsledném tvaru oděvu se to neprojeví.Vladan z Řepice píše:... že se čtyři díly těla postupně směrem dolu rozšiřují...
krajka píše:Včera jsem našla průramky datované do roku 1320.Měli je dvě hudebnice,tím chci naznačit jestli nejde o lehčí typ žen,ale měli je až na boky.
A taky jsem našla zmínku o paličkované krajce už na dalmatice.
krajka
Nevím jestli toto tvzení je správné ,protože má takový pocit , že ony nákladnou hedvábnou a ještě vzorovanou látkou bylo třeba šetřit daleko víceMarkéta z Rosic píše:Navíc kvůli autenticitě střihu jsem určitě pro klíny, pokud se tedy nejedá o nějaký krásně tkaný brokát, kde je určitě žádoucí do toho stříhat co nejmíň.
Tady nejde ani tak o šíři stavu , jako střih oděvů a myslím si , že ty dochovalé originály 100% mluví pro klíny.Kain píše:Jenže my máme doklady širokých stavů (to zaprvé) a zadruhé jsou velké zbytky brokátů využitelné na honosné drobnosti - taštičky, čepce, rukavice, potažení obuvi nebo pásů...prostě nemusí se šít s klíny a přesto se nemusí plýtvat.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 29 hostů