Pohledem nováčka Rancora

Uživatelský avatar
Spakona
Příspěvky: 1213
Registrován: pát říj 09, 2009 9:03 am
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Pohledem nováčka Rancora

Příspěvek od Spakona » čtv zář 24, 2015 6:44 pm

Rancor:

Jsem na hradeckem dvore novy, tohle byl muj prvni turnaj a v nejakych vecech se teprve rozkoukavam, rad bych se zeptal v tomto ohledu na vec na Arminuv prispevek navazujici.

Turnaj povazuji za akci hezkou, po technicke strance dotazenou apod.
Pokud nebude vadit, ze zde troche posouvam tema (pripadne me zastavte nebo debate prosim presmerujte jinam), ale jako novacek bych se zamyslel nad denim mezi momentem, kdy mi poprve hlavou proletne, ze bych se rejckou rad zabyval, a posleze procesem, nez nastoupim do turnaje.
Rejcka, narozdil od RS, nema aktivni “reklamu” v podobe serialu (at je jak chce historicky neverny), napr Vikingove. Nevim, jestli dochazi k nejakemu aktivnimu vyhledavani novych zajemcu. Prichod lidi samospadem je zalezitost znacne omezena co do poctu.
Novacek je predpokladam obvykle osloven druzinikem pana nebo panem samotnym dotazem “pojd ke me do druziny”. Nasledne je i plne zavisly na know how pana, ktery mu s vystroji pomuze.
Vim o par knihach napsanych Posadowem a Marsalkem na tema jednotlivych specialit – zaklady obleceni, zaklady zbroji apod. Spousta veci, ktere se na rejcce resi, v knihach neni – slecna si udelala kostym, byla se podivat tusim na druhe akci, a prvni kritika, kterou dostala, byla negativni – saty barvou nevhodne pro to, aby s tim vkrocila do kuchyne, a to od nahodneho kolemjdouciho bez znalosti souvislosti – pritom byla oblecena ke spolecenskemu jidlu, a jenom tam byla odskocit vypomoct s chodem, protoze to bylo treba.
Stejne tak jsem se setkal s tim, ze vic panu znamena vic nazoru. At pracuji na vystroji jak chci, nemam krom uplneho drna jistotu, ze pokud udelam nejaky zaklad, ze se mi nedostane negativni kritiky ze strany starsich, a to leckdy s kritikami castecne jdoucimi proti sobe, k veci, kterou jsem udelal na doporuceni tretiho cloveka s odkazem na vseobecne fungujici praxi. Rad bych si to napriklad nejak dokazal, ale nejsem historik, tedy I dokazovani na iluminacich a nahrobcich tak nejak flikuji na kolene, a prehled kde iluminace hledat, a jak si je vylozit, abych se vyhnul autorskemu zameru, neni moje silna stranka.
Pokud se rozhodnu jit delat rejcku, musim pocitat s tisicovou investici – I uplny drn je otazkou mozna peti tisic v pripade ze chci jit do boje a nemam vlastni stan (pokud nehodlam spat pod sirakem, je to stan poskytnuty panem za jeho penize). Pokud si nedejboze chci udelat tezkooddence, bavime se o triceti az padesati tisicich korun, abych mel odpovidajici vybaveni, a stale s rizikem, ze toho tretina bude spatne, a tudiz bude nutno to predelat.
Stejne tak ted vim, ze pokud chci mit mysky, abych zase po zasahu do kolene ctvrt roku nekulhal a nemel problem v praci sednout za volant, musim si k tezke zbroji a prosivanym noham poridit krouzkove nohavice, jinak budu historicky spatne, a to bych nerad.
Zajimava situace nastava I tehdy, kdyz mam nekolik pratel, radi bychom zacali jezdit na akce, a I pres to, ze neni tolik videt a nedava o sobe tolik vedet, se rozhodneme jezdit na rejcku za spolecnou druzinu.
Veskere materialy jsem shanel tim, ze jsem postupne promyslel tim, ze jsem prochazel jednotlive oblasti fungovani na akci samotne a ptal se, jake je know-how pro toto ci pro tamto. Nevim o zadnem ucelenem material, ktery by mohl nejak pomoci vyrazne projit startem. Nevsiml jsem si systematicke podpory ze strany seniornich, ci mentalnich tahounu projektu – nekamenujte me prosim, je mozne, ze jsem ji prehledl ci nepochopil, ale mam jako clovek cerstve prisly dojem, ze polovinu veci si musim vyresit vlastnim uvedomenim ze je nutno toto resit, a reseni je “na vyzadani”. Nebudoval jsem slechtice, tedy jsem se k vyzkouseni podobne reakce nedostal, ale jaka bude reakce, kdyz prijdu jako novacek, a nebudu mit vse v poradku? Bude to reakce “Vse neni OK, ale radi ti pomuzeme, vysvetlime, doladi se”, nebo reakce “Mas to spatne, predelej to podle spravneho.”? Nejsem si tim jisty – zatim vim, ze jsem se zaradil do skupiny tezkooddencu s dobre obalenyma nohama a myskami, a budu si muset dodelat krouzkove nohavice.

Je rozhodne spravne, ze akce ma svoji predstavu, koncept, a ze si drzi standard. Rad bych vyvolal otazku, co rejcka dela pro zvyseni zajmu o toto obdobi, a pripadnou (at psychickou, tak faktickou v podobe nejakych navodu v podobe uceleneho celku, co je treba vyresit, s odkazy na to kde, jak, ci u koho) podporu pro lidi, kteri jsou novi, a ktere zde chceme? Pokud novacek nebude mit pocit, ze je chten, tak se sem nepohrne s predstavou “utratim padesat tisic, buh vi jestli za spravne veci, a uvidime jestli me to bude bavit a jestli je o me vubec zajem”, alespon osobne bych timto smerem uvazoval.

Vim, ze v teto myslence mam spoustu nejistych mist – spoustu panu a lidi, ktere bych oznacil za odborniky pro nase obdobi, teprve poznavam, nemam tedy plny prehled, v leccems jsem se mohl seknout, a sam mam zkusenost pouze s fungovanim nasi druziny, kde dluzim spoustu vdeku za pomoc s vystroji, a od slechty tu podporu vidim a citim opravd uve velkem. Delam v obchode a vim, jak pracne muze byt rozjet nejaky projekt, ci vytvorit podporu fungovani tak, aby prisli novi lide se zajmem, a to, co pred nimi lezi v ceste k cili, jsou pekne udelane schody, ne pohazena barikada z trniteho klesti. Rad bych se jenom zeptal na to, jestli se zde to, jakou formu to “drivi pred novackem“ ma, a zda i toto je neco, co se na dvore resi.
Pokud to pro vas bude prijatelnejsi, vemte to prosim jako nahled cloveka, co uz nejaky cas sermuje, ale novacka na rejcce, ktery jeste neni na sto procent rozkoukany. Stejne tak pardon za delku. Snad to ma hlavu a patu a vyvola nejake myslenky, ktere neco posunou vpred.

Příspěvek Napsal: čtv zář 24, 2015 3:20 pm
Radegunda dcera Kazimíra Nemravy z Chudobína
Kdybychom byly muži, hovořily bychom teď o tom, jak za svou zem položíme své životy. Jako ženy můžeme mluvit jen o tom, že se položíme.
Zatímco většina žen dělá kariéru přes žalud, já jí dělám přes žaludek

Uživatelský avatar
Hecht z Rosic
Příspěvky: 203
Registrován: úte zář 30, 2008 10:52 am
Bydliště: Brno
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Pohledem nováčka Rancora

Příspěvek od Hecht z Rosic » pát zář 25, 2015 10:44 am

kunassek píše:Na turnaji jsem nebyl, nicméně toto není problém jen turnaje, proto si dovolím reagovat v návaznosti na Přibíkova slova bych upozornil na tento citát z textu Rancora:
"a prvni kritika, kterou dostala, byla negativni – saty barvou nevhodne pro to, aby s tim vkrocila do kuchyne, a to od nahodneho kolemjdouciho bez znalosti souvislosti – pritom byla oblecena ke spolecenskemu jidlu, a jenom tam byla odskocit vypomoct s chodem, protoze to bylo treba."

Není to míněno přímo na Přibíka, ale obecně. Ono mimo jiné také hodně záleží na tom, jak se ona kritika říká. Neb přiznejme si, potřeba ze sebe udělat geroje a z druhého debila nikdy nepovede k motivaci dotyčného (v lepším případě k motivaci udělat příště debila z toho geroje). Opakuji není to míněno na Příbíka, ale obecně. I moje zkušenost s poučováním je spíše takováto (a o co veselejší, když dotyční nejen že neznají souvislosti, ale ani v daných případech z historického hlediska neměli pravdu).

A ještě pro Přibíka - máš katalog k výstavě Rittertum in Aargau (cca kolem roku 1980)? já z něj něco nafoceno mám na cd, ale aktuálně nemám jak zpustit, až se povede, mám těch pár fotek z něj poslat?
Ono je to poměrně těžké.
Na jednu stranu jsou zde zcela oprávněné stížnosti (dobře to shrnul Armin) na reálně se vyskytující prohřešky proti dobovosti. Jedinou možnou odpovědí, která tu také zazněla, je to, že není v silách organizátorů dohlížet na všechno a že kdokoliv má možnost chybujícího na jeho prohřešek upozornit.
Na druhou stranu jsou zde neméně oprávněné stížnosti na kritiku, která je nejen podána nevhodným a necitlivým způsobem, ale navíc je i pomýlená.
Nikdo z nás není vševědoucí, každý se může zmýlit. Jen bychom měli mít na paměti, že kritiku je potřeba dávat i přijímat s pokorou. Že jejím smyslem není ze sebe udělat geroje a protistranu zprudit, ale posunout jednotlivce i projekt jako celek zase o kus dál. Že kritizovaný by se měl umět přenést přes své ego a oprávněnou kritiku přijmout, kritizující by ji zase měl umět podat tak, aby přijatelná byla, a ideálně ji doprovodit i nabídnutou radou a třeba i pomocnou rukou.
Což, uznávám, jsou z mé strany celkem plané moralismy. Nežijeme v ideálním světě, jsme všichni jen lidé.
...liep âne leit mac niht gesîn.
swaz du gebiutest, daz leiste ich, friundîn mîn.
...wenne wilt du wider her zuo mir?
ôwê, du füerest mîn fröude sament dir!

Uživatelský avatar
Hecht z Rosic
Příspěvky: 203
Registrován: úte zář 30, 2008 10:52 am
Bydliště: Brno
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Pohledem nováčka Rancora

Příspěvek od Hecht z Rosic » pát zář 25, 2015 10:55 am

Rancor píše:Veskere materialy jsem shanel tim, ze jsem postupne promyslel tim, ze jsem prochazel jednotlive oblasti fungovani na akci samotne a ptal se, jake je know-how pro toto ci pro tamto. Nevim o zadnem ucelenem material, ktery by mohl nejak pomoci vyrazne projit startem. Nevsiml jsem si systematicke podpory ze strany seniornich, ci mentalnich tahounu projektu – nekamenujte me prosim, je mozne, ze jsem ji prehledl ci nepochopil, ale mam jako clovek cerstve prisly dojem, ze polovinu veci si musim vyresit vlastnim uvedomenim ze je nutno toto resit, a reseni je “na vyzadani”.
Máš vlastně ve všem pravdu. Ale zeptal bych se: Je toto někde jiné? V jiném spolku, jiném období? To není z mé strany řečnická otázka, nevím to a upřímně by mne to zajímalo.
Samozřejmě, že nováček to nemá jednoduché, a pokud si chce svoji postavu postavit a vybavit poctivě, musí postupně vstřebat obrovské množství informací. Ale nemyslím si, že by toho Dvůr nabízel úplně málo. Jsou zde již zmiňované publikace, přednášky na Sněmu, články na webu (pravda, dlouho neaktualizované). Jsou zde lidé s obrovským pensem vědomostí, kteří jsou ochotní nezištně poradit. Ovšem, na vyžádání, ale těžko po nich chtít, aby všechny nováčky aktivně obcházeli a probírali s nimi vše do posledního detailu.
A také je zde, nebo by měla být, fungující sociální pyramida, kde každý nováček má nad sebou někoho, kdo je za něj zodpovědný a kdo by mu měl s vybavováním pomáhat.
Netvrdím, že stav je ideální, naopak - ubývá nás a jedním z důvodů je zjevně právě to, že zdroje nadšených nováčků už se do značné míry vyčerpaly a že pro každého, kdo začíná, tento koníček představuje velkou zátěž finanční i časovou. Ale že by tu panovalo nějaké informační vakuum, to se mi přeci jen nezdá.
...liep âne leit mac niht gesîn.
swaz du gebiutest, daz leiste ich, friundîn mîn.
...wenne wilt du wider her zuo mir?
ôwê, du füerest mîn fröude sament dir!

Uživatelský avatar
Rancor
Příspěvky: 16
Registrován: čtv dub 23, 2015 1:43 pm
Bydliště: Brno
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Pohledem nováčka Rancora

Příspěvek od Rancor » pát zář 25, 2015 1:14 pm

Hecht:

S kritikou souhlasím, jsou zde ať kritiky plně oprávněné, tak takové, které se netrefily. V případě dotyčné jsme vše probrali, udělali si závěry a jede se dál.

V případě nových informací - to, že informace jsou, nezpochybňuji ani v nejmenším. Spíše mě napadlo, jestli existuje např nějaký odkazovník, článek, ideálně třeba komentovaný, který se dá ukázat a říct - pokud si chceš rozšířit obzory o zbrojích, jdi sem. Pokud chceš ušít šaty, jdi sem, apod.

Puvodne jsem se vsak chtel zamerit, pokud ma Dvur problemy s ubyvajicim mnozstvim lidi, spis na uvahy o tom, co kdo delame pro to, aby bylo obdobi pro nove lidi zajimave. Chci-li mit sve prostredi (dvur) zajimave pro nove lidi, kteri ozivi a rozhybou vody, je treba se zamyslet nad tim, jake lidi chceme, kde takovi lide ktere by mohla rejcka zajimat, a kteri by zajimali rejcku, jsou, a jak pro ne toto ucinit zajimave. Vnest novou krev na kolbiste, at po strance drnu, tak po strance novych erbu u vstupu, chce uvahy uz trochu komplexnejsiho charakteru, trochu podobneho pobidce pro investora - ten clovek bude muset do sveho erbu investovat cas, penize, a to pro slechtice zajistujiciho druzinu nemale, know how na vystroj, a vychovu novacku. A ty erby jsou mozna jeste o neco dulezitejsi jak drni, protoze pokud prijde drn, je to jednotlivec. Pokud prijde slechtic, je to clovek, ktery si bude budovat druzinu, a drnu s nim prijde deset. Drn prinese zvelebeni obvykle do druziny - bez schopne druziny se fungovat neda. Prinos slechtice muze byt rekl bych mnohem hmatatelnejsi spise v prinosu do rozvoje dvora jako takoveho.
Kolik erbu se za poslednich rekneme pet let objevilo na kolbisti, nepocitame-li rozstepene stavajici druziny? A pokud jich je malo, uvazoval uz nekdo timhle zpusobem, ci vyviji aktivitu?
Pripadne, pokud pan najde cloveka, ktery by byl schopny i vest nejaky celek, je zde podpora k tomu, aby tak ten clovek ucinil, pokud je toto vhodna cesta rozvoje?
Jiří z Rabštejna, purkrabí hradu Jaroměře a hofmistr na Špernaku z pověření pana Jakuba

Uživatelský avatar
Spakona
Příspěvky: 1213
Registrován: pát říj 09, 2009 9:03 am
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Pohledem nováčka Rancora

Příspěvek od Spakona » pát zář 25, 2015 2:26 pm

Dvůr byl doposavad dostatečně přitažlivým projektem, že noví lidé se objevovali tak nějak sami. Dělat si cílenou reklamu nebylo třeba, navíc to byl svého času asi první projekt takového rozsahu.
A hlavně základna byla dostatečně široká.

Problém aktuálního úbytku je dílem stejný jako všude - pánové (jich se to primárně týká) přišli do věku kdy zakládají rodiny, staví domy, sází stromy a najednou jsou priority jinde. U některých je to stav dočasný - tedy dokud děti neodrostou do věku, kdy se dají vozit s sebou. Jenže u některých je to stav trvalý.
Souvisí to i s věkem - stárneme a tělo se hlásí.

Otázce jaké lidi Dvůr chce, nejdřív vůbec musí předcházet několik jiných otázek. Jedna z nich je - kam a jak se chce Dvůr ubírat dál.

Je totiž potřeba si uvědomit jednu zásadní věc - Dvůr je sice projekt, ale současně je to zábava, kterou si platíme a realizujeme sami sobě.
Dvůr prostě doposud fungoval jako takový symbiotický organismus.

Co se týká informací - je jich mraky - a promiň, ale už jsou předžvejkané takovým způsobem, že víc to snad už ani nejde.
Jak píše Hecht - spousta informací je přímo na stánkách Dvora, spousta informací je na webech, jejichž odkazy najdeš taky na stránkách. Pak jsou tu samozřejmě jednotlivci, kteří ti mohou poradit. Stačí vlézt na libovolné forum. I na tu často opovrhovanou xichtoknihu, protože tam jsou stránky jako Historický šerm a i tam tě na rozumně položený dotaz vždycky odkážou na relevantní informace, pokud se ti je nechce lovit jinde.
Samozřejmě že by jako prvnotní zdroj informací pro drna měl být jeho pán.
Ale představovat si, že ti někdo dá bez jakékoliv námahy zadarmo to, co on sám pracně studuje mnohdy i roky - viz třeba Posadow s Maršálkem - to mi přijde nejen naivní, ale hlavně poněkud neuctivé k jejich práci. Proto se snažím je podporovat právě tím, že si jejich práce poctivě kupuji. A i tak jsou to pořád jen střípky, protože já jsem také jen konzument již předžvýkaných informací.
Radegunda dcera Kazimíra Nemravy z Chudobína
Kdybychom byly muži, hovořily bychom teď o tom, jak za svou zem položíme své životy. Jako ženy můžeme mluvit jen o tom, že se položíme.
Zatímco většina žen dělá kariéru přes žalud, já jí dělám přes žaludek

Uživatelský avatar
Rancor
Příspěvky: 16
Registrován: čtv dub 23, 2015 1:43 pm
Bydliště: Brno
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Pohledem nováčka Rancora

Příspěvek od Rancor » sob zář 26, 2015 6:45 pm

Ad nadhled k lidem, děkuji za mzšlenky, tyto věci nemám zatím možnost vidět, a mluvit o tom mi nepřísluší.

K informacím, nejde mi o předžvýkanost, spíš jsem myslel na nějakou formu rozcestníku, kde se dají materiály nalézt dále - tipy na knihy, na zdroje. Každému někdy něco vypadne, nevzpomene si na nějakou knihu, která by mohla být zajímavá. Šlechtic má být prvotní zdroj a i jím je, ale vzhledem k tomu, že nemá na starosti pouze mě, chci se věnovat studiu i samostatně, aniž bych zatěžoval jeho. K neuctivosti k lidem, kteří se vyznají v materiálech mám také daleko, i já si jejich práce kupuji, a v životě by mě nenapadlo navrhovat něco takového. Vím, kolik jejich práce zabere, spíš jsem se snažil říci, že pokud by byl nějaký rozcestník, kde bych se dozvěděl dostupnou literaturu, případně od někoho zkušenějšího tam byl komentář o pár větách, v čem je daná kniha silná a v čem slabá, či jestli je překonaná apod, nemuselo by to být na škodu. Informací o našem období je, že by to vydalo na román, jen nevím, jestli máme někde nějaký obsah knihy s náyvz kapitol.
Jinak ano, prošel jsem si tím bey řečí a se zaujetím také tak, stejně jako všichni, za minulý rok jsem prolezl všechno co jsem našel, přečetl co se dalo, ptal se po knihách a názorech od lidí co mají narozdíl ode mě praxi a už nějaký čas jezdí, a utvářel si základní obraz, který vím, že je s ohledem na většinu lidí značně povrchní. Jen je k tomu se ptát potřeba ty lidi poznat (a leckoho jsem viděl poprvé až zde na turnaji), což také nejde úplně rychle, a stále bych rád odkázal na tu určitou snahu o samostatnost, jejíž existence je pro to něco udělat nutná ze spousty důvodů.
Jiří z Rabštejna, purkrabí hradu Jaroměře a hofmistr na Špernaku z pověření pana Jakuba

Uživatelský avatar
Maršálek
Příspěvky: 2349
Registrován: pon črc 28, 2008 9:51 pm
Bydliště: HK
Kontaktovat uživatele:

Re: Pohledem nováčka Rancora

Příspěvek od Maršálek » pon zář 28, 2015 9:18 pm

Dvůr hradecké královny Alžběty Richenzy - tenhle projekt má cca 16 let a stále se vyvíjí. Nemá ambice být jediným ve svém období, naopak je spíše zastřešením pro množství menších projektů stejné doby, které mají různá zaměření a často i rozdílné cíle. To, co je pod Dvorem spojuje je zájem o stejné období a respektovatelná pravidla, stanovující vybavení, hierarchii a způsob realizace akcí, na kterých si chceme něco vyzkoušet a prožít. I proto tu jsou rozdílné názory na rekonstrukci družiny, vybavení, způsob preferované zábavy i reprezentace.

Každoročně se na největší akci, kterou je turnaj, scházíme v počtu cca 200. Již nás bylo více (až 250), ale před 8 lety pravidelně výrazně méně (každoročně 80-100).

Jako celou historickou scénu, zaměřující se více na fenomén ožívající historie, i nás v posledních cca 3 letech ovlivnila probíhající krize. Možná o pár let později, než jiná období. Přesto se i u nás projevil menší zájem lidí, zánik celých spolků (např. postupně všech duchovních rytířských řádů). Můžeme hledat příčiny u kontraverzních témat a jistě i ony mají svůj vliv, ale nesporné je, že je to plošné. Kdyby nebylo, pak by si pánové, kteří se hlasitě ohánějí nejpřísnější dobovostí, nedostali do situace, že i jim se umenšují družiny, protože by naopak družiníci méně pečlivých pánů přecházeli k nim.

K otázce dobovosti a správnosti – je nás hodně a každá družina má svůj přístup má svůj způsob „studia“ a vyhodnocování informací. Pár z nás dlouhodobě studuje konkrétní témata a ty pak publikuje. Některé studie jsou třeba desetileté (budu mluvit za sebe a téma odívání). Články jsou na našem webu, pořádáme semináře a přednášky, podílíme se na publikování s renomovanými historiky. Jiní jsou co do přístupu k informacím méně nároční a stačí jim pár dobových obrázků, aby měli dokonalou a nezvratnou představu o tom, jak to dělat a jak to nedělat. Někdy to vede k zajímavé diskuzi s výsledky, jindy se dozvím, že jsem dotyčného stejně nepřesvědčil a pokud mi nestačí obrázek, abych to pochopil, jsem prostě hlupák. Každý máme prostě jiné nároky a asi nepůsobí příliš dobře, když vám poměrně zkušený člověk řekne, že na tuhle otázku nezná jednoznačnou odpověď, protože vám nechce lhát. Pak se obvykle najde někdo, kdo vám odpoví přesně, protože již pár obázků viděl a také měl ve škole dějepis...
Takže jak přijít k informacím, které nováček potřebuje? To prostě záleží na tom, na jaké otázky si chce odpovědět a s čím se spokojí. Máme knihy, články a umíme poradit i doporučit, např. na fóru je k tomu zřízené vlákno Salon krásy :wink:
ACTA, NON VERBA

Uživatelský avatar
Kain
Příspěvky: 283
Registrován: pon zář 29, 2008 12:05 pm
Kontaktovat uživatele:

Re: Pohledem nováčka Rancora

Příspěvek od Kain » úte zář 29, 2015 10:37 am

Nesouhlasím. Uvědomte si, že mnoho lidí jezdí na turnaj pro své osobní vazby na účastníky (jako já). Pro mě je toto sekundární období. Podívejte se na to mýma očima:

Mé prvotní období je RS. Donedávna jsem dokázal objet třeba 15 akcí do roka. Představte si, že jsem nováček a chci mít Rejčku jako prvotní období - chci objet taky 15 akcí do roka. Zvládnu dvě, pak můžu přidávat už jen akce "všegotické", kde je má dobovost celkem všem ukradená a kde si neužiju důsledky dobré dobové akce.

Stačí abych změnil období a mohu jezdit na mnohem více akcí, a to i do zahraničí. Takže je jednoduchá otázka - proč by vůbec někdo měl začínat s Rejčkou? Proto zůstáváme my, co jezdíme na toto období z konkrétní obliby a z přátelství s ostatními účastníky; to ale nováčci ještě nemají. Proto lidé z mé skupiny pokládají oprávněnou otázku - to si mám dělat vyvabení na jednu dvě akce do roka? Co jim na to mohu říct?

(Pozn. - řešení neznám, kromě obecného "někdo by měl něco udělat") :mrgreen:
Kdo nemá meč, ať prodá plášť a koupí si ho.
- Ježíš Nazaretský, Lukáš 22:36

trener
Příspěvky: 143
Registrován: stř bře 24, 2010 10:30 pm
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Pohledem nováčka Rancora

Příspěvek od trener » úte zář 29, 2015 1:03 pm

Ad Kain: Tohle je bohužel dosti přesně řečeno. Se mnou je to stejně. I na mé hlavní období je mnoho přesně datovaných akcí, počínaje Sudoměří v březnu, přes Vítkov v červenci a konče Vyšehradem v prosinci. V "rejčkovském" obrazím za rok josefovský turnaj a jedny (letos výjimečně dvoje) městské slavnosti. Před dvěma lety byla bitva v Kuníně (všegotika) datována kolem 1300. Takže chápu sníženou motivaci nováčka pořizovat si nějaké "neuniverzální" přesně datované vybavení, se kterým si užije Libušín, Panskou, turnaj a ? (Pokud tedy nemá odpornou hroší kůži všegotika :twisted: )
Když to ještě vezmu z pohledu otce a vedoucího dětského kroužku, mám problém dostat na turnaj do roku 2018 staršího syna, je zde hluché místo pro věk 13-18 let. Chápu, že většina zdejších ještě děti v tomhle věku nemá a tudíž ani potřebu to řešit, ale turnaj následníků miralonovým mečem pubertální "rváče" příliš neuchvátí :lol: a jim chybí motivace si cokoliv pořizovat na tuto dobu. Tedy kde vzít ty mladé?

Uživatelský avatar
Maršálek
Příspěvky: 2349
Registrován: pon črc 28, 2008 9:51 pm
Bydliště: HK
Kontaktovat uživatele:

Re: Pohledem nováčka Rancora

Příspěvek od Maršálek » stř zář 30, 2015 10:26 am

Hm, nemohu se ubránit dojmu, že spějete k pokynu "Bavte mně, nudím se". Motivací pro to které období bude asi nespočet. Pro mně je to o plnění si svého snu. Pro tento sen jsme před lety 16.ti) s přáteli tento projekt postavili. Kdo má stejný sen a je ochoten se zapojit v rámci jeho pravidel, je vítán. Koho to nezajímá, nechť se realizuje kdekoli jinde, kde se mu líbí. Co čekáte za odpověď?

Co čekáte od prožívání historie nějakého konkrétního období? Máte své sny, které si chcete plnit? Jste ochotni proto něco udělat? Pokud jste si na poslední otázku odpověděli ano a současně vás láká období let 1300-1330 v našich zemích, pak máte možnost uspořádat akci, která vám tu chybí. Současně máte možnost se účastnit akcí, které pořádá pár z nás - např. turnaje, májového sněmu, oživování Velhartic.

Chcete cokoli na již probíhajících akcích změnit, vylepšit, vynechat? Komunikujte s organizátory. Jste ochotni ke zlepšení sami pomoci? Jste vítaní. Chybí vám např. na turnaji zábava již od středy? Jezděte ve středu, byla pro vás nachystaná. Vadí vám, že jste v kuchyni zasekaní a jinam se za celý víkend nepodíváte, ač si to jistě zasloužíte? Zorganizujte si své kuchyně tak, aby jste měli prostor pro vlastní relax a zábavu. Vadí vám, že jste nevyhráli? Pracujte na sobě, z gauče to moc nefunguje :lol:
Chcete být správně oblečení a vybavení, vyzbrojení? Studujte, ptejte se tady na fóru. Hlavně nám sem nepřenášejte své vize z RS a PS - ne móda není stejná a široké nohavice nejsou dobře ani když jsou z vlny, nebo ručně tkaného lnu. Máte výhrady k oblečení a vybavení druhých? Komunikujte hned a s dotyčnými. Pokud to chcete rozsoudit, klidně zajděte za mnou, nevhodím vás.

Jsme dospělí a pokud něco chceme, jistě si o to umíme říct. Je to koníček a ten je o plnění snů. každý z nás má trochu jiné a jsou věci, které nás mohou spojovat. Pokud si jedni stěžují, že se to moc hrotí co do vybavení a druzí, že je odrazuje, jak na to někteří kašlou, další že se málo bojuje, jiní, že se společně hoduje, nebo že v táboře nemohou zůstat auta a že se tu motají nějaké ženské, co chtějí vládnout, pak se vždy dostáváme na začátek. Turnaj je setkáním, které má své pojetí, pravidla a nabízí mnoho let zajetý program. Každý si v něm může najít to své a nutně to nemusí být všechno zajímavé pro všechny. A tak to bylo i tehdy :wink:
ACTA, NON VERBA

trener
Příspěvky: 143
Registrován: stř bře 24, 2010 10:30 pm
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Pohledem nováčka Rancora

Příspěvek od trener » stř zář 30, 2015 12:16 pm

Myslím, že takhle to není. Já osobně se na každém turnaji bavím dobře, včetně štípání dřeva u kuchyně :wink: A rozhodně sem nehodlám přenášet žádné prvky typické pro "moji" dobu (ptal jsem se například na krátkou brni a mužně polkl slzy, když jste mi ji rozmluvili :lol: ). I o tom vyhrávání by se něco našlo v análech :lol:
Snaha uspořádat jinou akci datovanou na léta 1300-1330 už zde také byla (Panská bitva na Curii Vítkov) a nekonala se z důvodu malého počtu přihlášených účastníků :cry:
Tohle vše nejsou stížnosti, spíše upozornění na stav. Že mne zatím nenapadá řešení neznamená, že na něj třeba nepřijde někdo jiný...

Armin
Příspěvky: 85
Registrován: stř zář 14, 2011 10:26 am
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Pohledem nováčka Rancora

Příspěvek od Armin » stř zář 30, 2015 12:50 pm

trener píše:Snaha uspořádat jinou akci datovanou na léta 1300-1330 už zde také byla (Panská bitva na Curii Vítkov) a nekonala se z důvodu malého počtu přihlášených účastníků :cry:
Tohle vše nejsou stížnosti, spíše upozornění na stav. Že mne zatím nenapadá řešení neznamená, že na něj třeba nepřijde někdo jiný...
Frýdlant v době, kdy ho Pepan ještě dělal sám a já mu do toho nekecal, byl také akcí zaměřenou na toto období... Naštěstí jsme celkem včas dospěli k tomu, že je třeba změnit dataci, abychom se dostali na nějaké rozumné počty. A najednou to jde...

Ono totiž to, co Maršálek výše popisuje jako v zásadě neexistující jev, tedy "přecházení" družiníků mezi družinami, se již nějakou dobu děje, akorát na jiné úrovni. Protože pro spoustu lidí již Rejčka nemá moc co nabídnout, a tak se poohlíží po jiných obdobích a svůj čas, energii a peníze raději věnují do něčeho jiného. Proto se mnou již pár let jezdí na akce kluci od Ronšperka a Přibík s částí svojí družiny, proto si Mutina začal dávat dohromady věci na druhou polovinu 14. století, proto o tom samém začal vážně uvažovat Kain.

Jistě to samozřejmě nemusí vůbec nic znamenat, ale o něčem to jistě vypovídá. Ono první fází by mělo být vždy to, připustit si že nějaký problém existuje, pak ho dokázat pojmenovat a teprve následně se pokusit najít nějaké řešení. Za situace, kdy bude panovat oficiální názor, že žádný problém neexistuje, pak není třeba cokoliv dál řešit a jak už jsem psal v jiném vlákně, je na každém z nás, jak se s tím popere a jak s tím dokáže žít.

Uživatelský avatar
Spakona
Příspěvky: 1213
Registrován: pát říj 09, 2009 9:03 am
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Pohledem nováčka Rancora

Příspěvek od Spakona » stř zář 30, 2015 1:20 pm

Naskýtá se otázka, proč na akci, na kterou vybavení měli, ty lidi nepřijeli (myslím tím Pepanův Frýdlant) a proč na tu samu akci, u které se posune datace, najednou ti samí lidi honem pořizují vybavení, do kterého musí investovat...

Sry - to mi nějak hlava nebere. Zkus mi to Armine prosím pěkně vysvětlit, protože na tohle je moje logika poněkud krátká.
A neříkej mi, že je to zábavou a já nevím čím.
Ta zábava by s tvým vstupem byla myslím stejná i při zachování původní datace.

Hm, tak nějak mi to připomíná motorkáře. Jsou tací, kteří jsou celí život věrní jednomu stroji - resp. jednomu konkrétnímu typu.
A pak jsou ti, kteří trpí na syndrom pánských sprch a musí mít pořád něco nového. Co ho bavilo jeden rok, už druhý rok neplatí.
Sice zůstává pořád věrný stejnému koníčku - tedy motorkám - ale každou chvíli musí mít jiný stroj.

Tak si říkám, kdy podle stejného scénáře všichni ti, kteří teď utíkají ke karlovcům, začnou utíkat od nich zase někam jinam a oni začnou řešit stejný problém jaký teď řešíme my.
Radegunda dcera Kazimíra Nemravy z Chudobína
Kdybychom byly muži, hovořily bychom teď o tom, jak za svou zem položíme své životy. Jako ženy můžeme mluvit jen o tom, že se položíme.
Zatímco většina žen dělá kariéru přes žalud, já jí dělám přes žaludek

Armin
Příspěvky: 85
Registrován: stř zář 14, 2011 10:26 am
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Pohledem nováčka Rancora

Příspěvek od Armin » stř zář 30, 2015 2:05 pm

Abych použil tvou analogii, ono je to spíš o tom, že pokud je motorkář člen gangu, který se dokáže sejít maximálně jednou za rok a na svém srazu řeší hlavně své děti, tak si možná bude doma leštit svoji motorku a vzpomínat na staré časy nebo se dá k cyklistům, kteří sice nedělají přesně to co by chtěl, ale dělají alespoň něco...

Ale, abych ti odpověděl na tvou otázku, ptáš na nesprávném místě. To se musíš ptát těch lidí, co tak činí, ne mne. Já jsem rád, že se tak děje a jejich motivy jsou pro mne v zásadě zcela nepodstatné...

Každopádně, nemyslím si, že to má jakoukoliv souvislost s Frýdlantem a nemyslím si, že si ty věci pořizují kvůli Frýdlantu (a pokud vím, nikdy jsem nic takového netvrdil). Možná to souvisí s tím, že se ty věci dají použít, že s nimi můžeš jet na mnohem víc akcí než jsou ty tři, které tady zazněly. Možná proto, že si je můžeš vzít na akce do Německa, Švédska, Itálie, Polska, Francie... A možná je to ze zcela jiných důvodů, protože jak jsem řekl, já nikomu do hlayv nedivím, já můžu komentovat pouze to, co sám vidím...

Uživatelský avatar
Spakona
Příspěvky: 1213
Registrován: pát říj 09, 2009 9:03 am
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Pohledem nováčka Rancora

Příspěvek od Spakona » stř zář 30, 2015 2:50 pm

Nemyslela sem tím, že by ty věci pořizovali jen kvůli Frýdlantu. I když - i takové známe co si jsou schopní pořídit vybavení jen kvůli jedné jediné akci. :)
Ale že obecně lidi brečí, že je málo rejčkovských akcí. A když jsou a můžou dojet, tak nedojedou. A není to proto, že by se to křízilo s jinou akcí. Na úbytě takhle zašla v podstatě i Panská a ta měla přitom tradici.

Ten faktor možnosti jet do zahraničí samozřejmě nezapomínám.
Ale víš sám, že to není gro toho odlivu. Nebo spíš v tomto případě přelivu. Že spousta těch lidí na akce do zahraničí nikdy nepojede. Ale třeba je láká jen ta vidina možnosti. To, že můžou, kdyby chtěli.

Každopádně to neřeší situaci.

Problém je, že pravdu má jak Ivan, tak kritici. A teď co s tím.
Proto jsem taky jinde psala, že to je na to, položit si jiné otázky. Jedna z nich je, zda se Dvůr chce měnit, nebo ne, a pokud ano, tak jakým způsobem a kam bude směřovat.
Že to nebude změna datace je ovšem jisté.
Radegunda dcera Kazimíra Nemravy z Chudobína
Kdybychom byly muži, hovořily bychom teď o tom, jak za svou zem položíme své životy. Jako ženy můžeme mluvit jen o tom, že se položíme.
Zatímco většina žen dělá kariéru přes žalud, já jí dělám přes žaludek

Odpovědět
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 hostů