Odívání

Odpovědět
Uživatelský avatar
Ledenický
Příspěvky: 25
Registrován: sob led 29, 2011 2:24 pm
Kontaktovat uživatele:

Re: Odívání

Příspěvek od Ledenický » pon dub 18, 2011 12:06 pm

OK! Díky za odpovědi přesunu se dle doporučení a admin ať to když tak smazne co jsem tu napisal :D
Glücklich ist der Mann, der Glück für sein Glück nicht danken.

Uživatelský avatar
Posadowski
Příspěvky: 316
Registrován: pon črc 28, 2008 6:35 am
Bydliště: Bohuslavice n. Met.
Kontaktovat uživatele:

Re: Odívání

Příspěvek od Posadowski » pon dub 18, 2011 12:37 pm

Ledenický píše:Dčerné cotte s olemováním kožešinou a přes to surcote bez rukávu, z bíleho sametu, pošíté rodovými erby a olemovány buď zase tou stejnou kožešinou a nebo červenou hedvábnou stuho, či kombinaci, kožešinu mám buď různé zajíce a nebo což mě nejvíc láká králika obarveného na leoparda (vím že to není uplně košer, ale .... ), k tomu kožešinovou čapku z orlím perem taky ze stejné kožešiny jak na oblečení. Co vy na to???? a erby mají být vyšívané a nebo můžou být i malované?
Tak jsme si vyjasnili, že to celé nebude jednoduché a že celkem nemá smysl začínat hned oděvem, ale tím ostatním - pořádnou družinou. Ale pokud se chceš pustit do oděvu nobila, nota bene knížete, pak to asi bude chtít hlubší promyšlení než tři řádky ve fóru. Samozřejmě sestava cotte + surcot je v tomto období logická a jediná správná. Který rok by to měl být, který chceš ztvárňovat? To si rozmysli první. Pak začneš asi základním oděvem a ne kožešinovou čapkou, že.
Takže nějaké pěkné bruchy, jemná světlá tkanina, ať už len nebo hedvábí, budou nabírané a skládané střih typu H. Hedvábné (tak dvoje) na všední nošení, plátěné na spaní.
Následují nohavice. Na léto nebo na zimu? No vlastně jako kníže budeš mít aspoň patery, takže vyrobíš obojí. Na zimu vlněné podšité buď nějakou směsí vlny a něčeho hodně příjemného (kašmír) nebo jemným plátnem (třeba i lněným), na spaní plátěné, na teplé dny z nějaké jemné látky (klidně vlněné sukno, ale opravdu tenoučké jemné) na teplejší dni.
Košile. Tak čtyři, abys měl na vystřídání. Střih je klasický, klínovaný. Jedna na spaní plátěná. K oděvu s kratším rukávem nějakou s knoflíčky na rukávech, s látkou sice jednobarevnou ale se vzorem. A nějakou lepší vazbu, žádné "pitomé plátno".
No a teď nějaké svrchní oděvy. Jsi kníže, tak to musí vypadat. Takže cotte. Tak aspoň jedno nějaké reprezentativní, brokát se vzorem. Další, jestli chceš jednobarevné, tak se asi taky snese, ale bylo by hezké, aby ta látka byla vzorovaná. A nějaké to lemování. Broátovým pásem, výšivkou s perlami, nějaký ten kamínek, bezant... Délka až na zem, ovšemže.
Třetí úplně obyčejné, lovecké. Takže vlněné, jednobarevné, krátké, jen tak něco pod kolena. Výšivka na rukávech, na hrudi a kolem krku, s loveckými motivy. Tady by se asi sneslo i to lemování kožešinou.
No a něco přes vrch - surcoty. Asi bych si pořídil aspoň jeden s nějakým kratším rukávem, pak jeden bez rukávů no a když chceš ty kožešiny, tak jeden z nich bych asi uvažoval podšít kožešinou. Jestli chceš erbovní, také to není k zahození. Bílý sametový by se asi snesl, podšitý nějakou výraznější lesklou látkou (červená, zelená, oranžová) no a když má být posetý erby, tak na samet se Ti to nebude malovat dobře. Takže spíš každý zvlášť namalovat na pergamen nebo látku, nebo je nechat vyrazit ze zlaceného plechu a ty pak našívat.
No a pláště. Jeden reprezentační, saténový, brokátový nebo tak něco (ideálně podšitý nějakou dražší kožešinou) no a pak nějaký další proti dešti, vlněný, podšitý vlnou nebo plátnem.
No a následují pokrývky hlavy, jednou z nich může být i kožešinová čapka. Asi na ni použiješ nějakou upravdu drahou kožešinu, ať už hranostaje, nebo sobola, případně i bobra. No neobejdeš se bez kápě, na okraji by mohla mít figurální výšivku. Pak nějaký módní výstřelek, maličkou kukličku nebo tak něco.
No a zbývají botky, jedny kožené do bláta, jedny nějaké brokátové na reprezentaci a jedny vysoké jízdní.
Opasky - k dlouhému cotte jeden dlouhý reprezentační, k loveckému oděvu jeden spíš kratší.
A drobnosti - taštičky, prsteny, růžence, měšešky, brože, prostě takovou tu drť co jí má každý vévoda plné truhlice.
Takže asi tak. Pokud chceš dorazit na turnaj jako velmož, a být uvítán jako velmož, můžeš. Musíš ale vedle hradeckých pánů vypadat taky jako velmož - tedy převyšovat je. (minimálně se jim rovnat) Jinak se ti může stát, že se Ti vysmějou, nebo, hůř, označí Tě za lžikazimíra a hodí Tě do Metuje ;-)

Uživatelský avatar
Maršálek
Příspěvky: 2349
Registrován: pon črc 28, 2008 9:51 pm
Bydliště: HK
Kontaktovat uživatele:

Re: Odívání

Příspěvek od Maršálek » pon dub 18, 2011 12:41 pm

Petře, přesuň svou odpověď do patřičného vlákna v Salonu, jako velký admin to na rozdíl ode mně zvládneš :wink:
ACTA, NON VERBA

Uživatelský avatar
Ronšperk
Příspěvky: 388
Registrován: pon zář 22, 2008 6:33 am
Bydliště: Dvorec
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Odívání

Příspěvek od Ronšperk » pon dub 18, 2011 12:56 pm

V neposlední řadě tvé zázemí by mělo odpovídat rovněž knížecímu stavu. Kníže který po čtyřech vyleze z jehlanu nebude kníže ani kdyby mu na hlavě seděl diamant jak pěst. Stan odpovídajícího zařízení a velikosti uprostředa dalších několika stanů odpovídající majetnosti tvého urozeného doprovodu. Osobně si myslím, že je to sousto finančně i energeticky příliš náročné pokud nemáš poslanecký plat. Mluvím ze skušenosti, protože jsem se několik let pokoušel s několika lidmi sestavovat jistého knížete a jeho dvůr. Ve výsledku jsme museli boj vzdát, protože při nárocích a nákladnosti obyčejných užitkových věcí hodných knížete jeho představitel zcela finančně vykrvácel a to v tom zdaleka nebyl sám. To nemluvím o zásadních odznacích jeho majetnosti a vlády. Podívej se na vybavené stany u Dvora....ten tvůj by měl být asi i větší a vybavením je předčít. Tvá zbroj by měla nás všechny posadit. A v partě si představuji tak deset až dvacet rytířů tvého osobního doprovodu s odpovídajícím počtem vlastních lidí.
I když to tak vypadá, ne nemám problém s tím vzdát poctu někomu kdo bude i Janem z Lucemburku. Nicméně musí tak vypadat a v neposlední řadě se tak chovat. Nechci tě zrazovat, ale spíš by jste mě ohromě překvapili, kdyby jste dokázali být v tak hojném počtu a vybavení, jak knížecí družina. Nebylo by vhodnější začít s prostým rytířem a v případě zdaru přehodnotit postavení?
Drn - tisíce
Pěšák - desetitisíce
Rytíř - statisíce
Kníže - ? (nechci domýšlet to číslo :) )
Honor Supra Witam!

Uživatelský avatar
richardrg
Příspěvky: 360
Registrován: ned srp 24, 2008 5:44 pm
Bydliště: praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Odívání

Příspěvek od richardrg » pon dub 18, 2011 3:57 pm

Nedávno jsem s hrůzou zjistil, že jen naše kuchyně už stála více než 20 000,- Kč a to má ještě velké mezery.... A není v tom sedací nábytek.
A chci vidět tu parádu u knížete... opravdu a bez sarkazmu a postranních myšlenek.
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním. "
Thales z Milétu

Uživatelský avatar
Markéta z Rosic
Příspěvky: 226
Registrován: ned led 04, 2009 9:28 pm
Kontaktovat uživatele:

Re: Odívání

Příspěvek od Markéta z Rosic » stř dub 20, 2011 7:47 am

Posadowski píše:Tak jsme si vyjasnili, že to celé nebude jednoduché a že celkem nemá smysl začínat hned oděvem, ale tím ostatním - pořádnou družinou. Ale pokud se chceš pustit do oděvu nobila, nota bene knížete, pak to asi bude chtít hlubší promyšlení než tři řádky ve fóru. Samozřejmě sestava cotte + surcot je v tomto období logická a jediná správná. Který rok by to měl být, který chceš ztvárňovat? To si rozmysli první. Pak začneš asi základním oděvem a ne kožešinovou čapkou, že.
.................
Petře pod to se ti podepíšu :D
Markéta z Rosic paní na Doubravici
Sestra pana Hechta z Rosic, manželka pana Ješka z Doubravice ;-)

Uživatelský avatar
Maršálek
Příspěvky: 2349
Registrován: pon črc 28, 2008 9:51 pm
Bydliště: HK
Kontaktovat uživatele:

Re: Odívání

Příspěvek od Maršálek » stř dub 20, 2011 8:00 am

piště to do Salonu, kde má Piast vlákno :wink:
ACTA, NON VERBA

Uživatelský avatar
Bestian
Příspěvky: 130
Registrován: pon lis 02, 2009 7:48 pm
Bydliště: ČB
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Odívání

Příspěvek od Bestian » sob črc 21, 2012 12:03 pm

Trochu mladší, přesto myslím moc pěkný kousek :)

http://www.uibk.ac.at/ipoint/news/2012/ ... er.html.en
Werner I. z Pořešína,
bratr Pribyslava II. z Pořešína,
věrný přítel, rádce a lovčí Petra I. z Rožmberka.

Odpovědět
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů