I já jsem laickým pohledem postřehl určitý vývoj nožů na naši dobu. Mají svá specifika stejně jako dýky a meče. A lze je vysledovat, jak v nálezech, tak i v ikonografii. Sice jistě mnoho toho chybí, ale tohle je podložené alespoň něčím.Fra Michal Lazarus píše:.. Jelikož nálezů může býti miliony ale nicméně nikdo z nás tam nebyl a neviděl co, jak, kde, proč... Já měl donedávna nůž opletený drátkem podobně jako to bylo u měčů (daroal jsem ho otci Martyšovi) a necítil bych se na to jako někdo jiný nic namítat... Když už to bylo na meči, proč né na noži...
Nože
- Ronšperk
- Bydliště: Dvorec [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Re: Nože
Honor Supra Witam!
-
- Registrován: úte kvě 15, 2012 9:02 pm [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Sem potichu Co sem si tak povšiml, tak sem se zrovna nepředstavil v nejlepším světle Ale jsem za to rád Každý usměrnění vede k novým a novým znalostem Omlouvám se za ty kravinky... Díky za odpovědi.
-
- Registrován: úte kvě 15, 2012 9:02 pm [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Ronšperk píše:I já jsem laickým pohledem postřehl určitý vývoj nožů na naši dobu. Mají svá specifika stejně jako dýky a meče. A lze je vysledovat, jak v nálezech, tak i v ikonografii. Sice jistě mnoho toho chybí, ale tohle je podložené alespoň něčím.Fra Michal Lazarus píše:.. Jelikož nálezů může býti miliony ale nicméně nikdo z nás tam nebyl a neviděl co, jak, kde, proč... Já měl donedávna nůž opletený drátkem podobně jako to bylo u měčů (daroal jsem ho otci Martyšovi) a necítil bych se na to jako někdo jiný nic namítat... Když už to bylo na meči, proč né na noži...
Specifika ano... Všechno jde svým vývojem a směrem... Zeptám se: (nemůžu si vzpomenout jak se ta kniha jmenovala) Viděl jsi či četl knihu o nálezech jiných zbraní?.. Mě se dostala do rukou jednou kniha, kde se procházelo a dohadovalo o nálezech atypických zbraní A myslím, že pasovala zrovna do období křížových výprav... Proto můj odvážný názor na tvary nožů... Byli tam vážne velice zajímavé kousky... Jen vědět jak se jmenovala....
-
- Registrován: pon kvě 02, 2011 8:46 am [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
On je moderní nožík na otvírání ústřic nebo nlž na sejra taky tvarově opravdu zajímavej kousek a za pár set let si určitě budou archeologové myslet buhví k čemu to nesloužilo. Já ti to vysvětlím na příkladu :Proto můj odvážný názor na tvary nožů... Byli tam vážne velice zajímavé kousky
Představ si mimozemštana kterej najde polívkovou lžící. Neví k čemu to slouží, ani jak se používá. Začne jí zkoumat. Popíše nejprve tvar - 50 stran různých paraboloidů vyjádřených matematickýma funkcema. Pak si povšimne že je lesklá a zpracuje parametry pokřivení obrazu atd., uřízne vzorek a provede metalografickou analýzu v různých částech zakřivení.....
Je to ale furt lžíce rozumíš - na vojne jsem jí nosil ohlou v botě.
Hele knížka bez názvu, "atypické" atd - moje rada zní, radši si najdi něco co je naprosto typické a pokud už chceš mít spekulaci, tak v případě, že nejsou jiné zdroje, nebo že jí můžeš na něčem založit....
Asi bych být tebou opravdu začal s "Knives and scabbards" mám jí taky, nechá se koupit na abebooks z druhý ruky za pár šlupek.....
J.
-
Já si jí obstarám Jinak nechci tu šířit žádný hádky ani dohady.. Já si jenom na toto téma velice rád povídám. Mylšenky, vědomosti a názory jiných mě zajímají a nečtu je jenom tak Vím, že mé příspěvky nejsou zrovna nic moc... a že melu vlastně a hlavně voloviny když už to tak povím.. Ale mlčet u mě znamená dozvědět se prd.. Jenom pro urychlení- nejde mi o to ze sebe dělat blbce (vím, že po posledních příspěvcích tak vypadám), i když se zeptám špatně a někdo mě opraví, dá mi to mnohem víc, než mé osbní dohady a názory...
(jinak eště jedna věc- omlouvám se za muj pravopis.. Čeština mi nikdy moc nešla.. )
(jinak eště jedna věc- omlouvám se za muj pravopis.. Čeština mi nikdy moc nešla.. )
pár fotek nálezů z Bílé Cerkve, dnes Ukrajina, dříve Kyjevská Rus, pol. 13. st.
- Přílohy
-
- DSCF4391.JPG (152.48 KiB) Zobrazeno 8701 x
-
- DSCF4390.JPG (149.44 KiB) Zobrazeno 8701 x
ACTA, NON VERBA