No popravdě nevim, ale mně nepřijde 6dioptrií moc. Před třema rokama sem podstoupil první transplantaci rhovky, a kvůl tomu do dneška nešermoval. Teď mám za sebou dvě na obou očích a výsledné dioptrie odpovídají cca 6. Před tím jsem šermoval - a nikdo myslím nemůže říct, že pro ostatní rizikově - a měl jsem nekorigovatelných 11. Takže nevidím problém, aby někdo odložil na akci brýle s 6ti dioptriemi. Je to en otázka priorit.richardrg píše:Zajímalo by mě, co prakticky znamená "nevidí ani na metr" kolik je to dioptrií?
Nevím, jestli to má význám, ale madlik, náš topič má aktuálně 7 dioptrií, ale někdy při měření jen asi 6. V boji rozezná vlastní barvy asi na 4 metry, útočí v zásadě na předměty velikosti štítu, podle barvy, kterou mu popíšeme.
No ve skutečnosti je to možná malinko lepší.
Turnaj - praktické připomínky
- Jan z Dobrušky
- Kontaktovat uživatele:
Re: Turnaj - praktické připomínky
- Jan z Vracova
- Bydliště: Praha [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Zas na druhou stranu se dá vyretušovat:) Lepší než když jsem strávil retušování zdí a lavičky a podobně z prvního helfáče pár hodin abych pak našel uprostřed fotky na neretušovatleném místě kanady:(Paní Markéta píše:hmm, prima, té flašky jsem si všimla až teď....
"Rozvíjej se poupátko, nejkrásnější z květů,
od rána až do noci budeš vonět světu..."
od rána až do noci budeš vonět světu..."
- Spakona
- Registrován: pát říj 09, 2009 9:03 am [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Paní Markéta píše:... i když jako zlá teta se umíš přinejmenším tvářit a rozčilovat
...
jo tvářit to já se umím - ta fotka je strašná
Radegunda dcera Kazimíra Nemravy z Chudobína
Kdybychom byly muži, hovořily bychom teď o tom, jak za svou zem položíme své životy. Jako ženy můžeme mluvit jen o tom, že se položíme.
Zatímco většina žen dělá kariéru přes žalud, já jí dělám přes žaludek
Kdybychom byly muži, hovořily bychom teď o tom, jak za svou zem položíme své životy. Jako ženy můžeme mluvit jen o tom, že se položíme.
- Paní Markéta
- Bydliště: Praha [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Smáznu ji.. proto jsi na Rajceti uříznutá i s flaškouSpakona píše:Paní Markéta píše:... i když jako zlá teta se umíš přinejmenším tvářit a rozčilovat
...
jo tvářit to já se umím - ta fotka je strašná
- Spakona
- Registrován: pát říj 09, 2009 9:03 am [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
mazat jí nemusíš - vypadám strašně - vím to o sobě zase je ale vidět moje krásná nová kuklička
Radegunda dcera Kazimíra Nemravy z Chudobína
Brýle se řešily opakovaně - kdo s tím má problémy, nechť se mi skrze svého seniora ozve SZ.
V moderních brýlých se nám tam nikdo motat nebude (nepočítám práci u ohniště, viz. Richardův příspěvek).
V moderních brýlých se nám tam nikdo motat nebude (nepočítám práci u ohniště, viz. Richardův příspěvek).
ACTA, NON VERBA
- Ronšperk
- Bydliště: Dvorec [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Jsou adekvátní dobové varianty. Veškerá zdůvodnění padají tak do oblasti výmluv.
Honor Supra Witam!
- Paní Markéta
Budeš muset nějaké vyslechnout asi i od svého družiníka...Ronšperk píše:Jsou adekvátní dobové varianty. Veškerá zdůvodnění padají tak do oblasti výmluv.
To jsem si vybrala hodně špatné pozadí
- Ronšperk
- Bydliště: Dvorec [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
A on si musel a ještě asi bude muset cosi vyslechnout ode mě. Jakákoliv příští akce bude již bez těchto excesů. Díky ale za reakci a omlouvám se za něj.
Honor Supra Witam!
-
- Bydliště: Rumburk [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Dobové varianty ? Na naše období ? Určitě?
Mívám pocit ,že ty obroučky ala 16.st. mě místy ruší víc. Sám raděj nepoužívám nic a dojdu si blíž
Mívám pocit ,že ty obroučky ala 16.st. mě místy ruší víc. Sám raděj nepoužívám nic a dojdu si blíž
Gott mit uns!
Vzácně, nicméně máme doložené obroučky na 14. st. a odpovídají tomu, co prodává např. MercatoresJiří z Holohlav píše:Dobové varianty ? Na naše období ? Určitě?
ACTA, NON VERBA
- Bestian
- Bydliště: ČB [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Doložená máme zvětšovací skla na čtení, taková skla neměla ale tvar dnešní čočky. K brýlím jsem též skeptický, a to ne z pohledu toho, že nebyli, ale z pohledu cenové dostupnosti. Broušení křišťáku je velmi náročné.
Druhý pohled je takový, že lepší tohle, než brýle moderní
Nejbližší obrazový materiál máme z poloviny 14. století. To není špatné
omlouvám se za kvalitu obrázku.
Ve Florentském manuskriptu Traite de con uite de la famille (1289) se píše něco ve smyslu: Jsem tak oslaben věkem, že bez "skel" známých jako "brýle", bych už být schopen číst a psát.
Shrnuto, takové brýle, ač pro prostého člověka zřejmě nedostupné, pro šlechtice nepotřebné či nepraktické jsou příjemným ústupkem.
Druhý pohled je takový, že lepší tohle, než brýle moderní
Nejbližší obrazový materiál máme z poloviny 14. století. To není špatné
omlouvám se za kvalitu obrázku.
Ve Florentském manuskriptu Traite de con uite de la famille (1289) se píše něco ve smyslu: Jsem tak oslaben věkem, že bez "skel" známých jako "brýle", bych už být schopen číst a psát.
Shrnuto, takové brýle, ač pro prostého člověka zřejmě nedostupné, pro šlechtice nepotřebné či nepraktické jsou příjemným ústupkem.
Werner I. z Pořešína,
bratr Pribyslava II. z Pořešína,
věrný přítel, rádce a lovčí Petra I. z Rožmberka.
- Ronšperk
Já si nemyslím, že by byli nedostupné. Drahé ano, ale pokud je někdo potřebuje je schopen si je pořídit. Ani v současnosti nejsou brýle nic levného a přes to tu částku za ně dáš. Koneckonců je to dlouhodobá záležitost. Na většině vyobrazení brýle sedí na nose písařů, mnichů, řemeslníků....
O skle jsme si rovněž donedávna mysleli že patří jen majetným.....
O skle jsme si rovněž donedávna mysleli že patří jen majetným.....
Honor Supra Witam!
- Bestian
- Bydliště: ČB [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Jasně, sklo máme z nálezů měšťanských domů. Tady se ale mluví o broušení skla a to je věda i dnes, to nemluvím o chlazení velkých kousků skla.
Werner I. z Pořešína,
- Ronšperk
No dnes je to věda. Počítaš li s cilyndry a tenčenými čočkami....
To o čem ale mluvíme jsou zvětšovací skla. Prosté čočky. Můj otec desítky let pracoval se sklem a vím že brousit sklo není až takový problém. Jen to chce čas a abrazivo různé zrnitosti. První zmínky o čtecích kamenech máme kolem roku tisíc a prokazatelné zmínky v „Opus majus“ datovaného do roku 1267. Tam se píše vyloženě o zvětšování čtených písmen. Středověké brýle tedy měli daleko technologicky do dnešních čoček šlo o prostou kulovou úseč.
To o čem ale mluvíme jsou zvětšovací skla. Prosté čočky. Můj otec desítky let pracoval se sklem a vím že brousit sklo není až takový problém. Jen to chce čas a abrazivo různé zrnitosti. První zmínky o čtecích kamenech máme kolem roku tisíc a prokazatelné zmínky v „Opus majus“ datovaného do roku 1267. Tam se píše vyloženě o zvětšování čtených písmen. Středověké brýle tedy měli daleko technologicky do dnešních čoček šlo o prostou kulovou úseč.
Honor Supra Witam!