Kain
Re: Kain
Minulý víkend v Kadani jsem koukal jednomu skláři na ruce, když jich vyráběl za pár minut pytlík doslova na koleni.
ACTA, NON VERBA
Stan
- Přílohy
-
- 526106_3978770790231_1191161748_n.jpg (193.81 KiB) Zobrazeno 13527 x
-
- 576395_3978769990211_156145295_n.jpg (118.18 KiB) Zobrazeno 13527 x
-
- 525664_3978769390196_2144822868_n.jpg (149.5 KiB) Zobrazeno 13527 x
Kdo nemá meč, ať prodá plášť a koupí si ho.
- Ježíš Nazaretský, Lukáš 22:36
detail
- Přílohy
-
- 581260_3978771230242_729148615_n.jpg (149.77 KiB) Zobrazeno 13527 x
-
- Registrován: čtv zář 22, 2011 9:59 pm [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Proč? Stačí nasadit cvičené cvrčky...Hawkwind píše:Humus, vypálit....
- Bestian
- Bydliště: ČB [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Krásný stan, zvlášť ten len. Kovové spojky je ale škoda.
Werner I. z Pořešína,
bratr Pribyslava II. z Pořešína,
věrný přítel, rádce a lovčí Petra I. z Rožmberka.
Díky...alespoň to není kus trubky z lešení.Nevím totiž, jakou bych tam dal jinou spojku. Ronšperk má njaké řešení, ale moc si ho nepamatuju...
Jinak Bestiane, od loňska ti dlužím za paví pera a dluhy mě znervozňují, nechceš to třeba zaplatit? Na Hukvaldech? Na účet? ještě jsi mi neřekl kolik mám kam poslat nebo komu dát
Jinak Bestiane, od loňska ti dlužím za paví pera a dluhy mě znervozňují, nechceš to třeba zaplatit? Na Hukvaldech? Na účet? ještě jsi mi neřekl kolik mám kam poslat nebo komu dát
- Ronšperk
- Bydliště: Dvorec [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Já pořád nevím s tím lnem. Je to tmavé. Vevnitř i z venku. Pohledově to neodpovídá tomu co znám z vyobrazení a prakticky je to rovněž kostrbaté s tím světlem uvnitř. Nebyl by k mání bělený?
Honor Supra Witam!
- Bestian
- Bydliště: ČB [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Máme s přibíkem ty spojky soustružené, celkově prostě jiná kostrukce, když najdu fotku, hodim Ti jí sem. Je to elegantní řešení.
Pokud Ti pera dorazila, pak mi za ně nejspíš dlužíš Mrknu kolko to bylo kusů.... děkuji za připomenutí, to je čestné jak se na pána sluší
Pokud Ti pera dorazila, pak mi za ně nejspíš dlužíš Mrknu kolko to bylo kusů.... děkuji za připomenutí, to je čestné jak se na pána sluší
Werner I. z Pořešína,
-
- Registrován: sob črc 09, 2011 5:48 pm [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
On i ten nebělený len po několika akcích zesvětlá, ranní rosa a slunečné ráno bělí spolehlivě.Ronšperk píše:Já pořád nevím s tím lnem. Je to tmavé. Vevnitř i z venku. Pohledově to neodpovídá tomu co znám z vyobrazení a prakticky je to rovněž kostrbaté s tím světlem uvnitř. Nebyl by k mání bělený?
Vnímám stávající trend stanů z hrubého neběleného lnu s rozpaky. Chápu snahu po co největším přiblížení se minulosti, nicméně tento trend staví na pouhých spekulacích, které povyšuje na "zažitou pravdu". Z písemných pramenů víme o tom, že stany se zhotovovaly prakticky ze všech vhodných materiálů, kůží počínaje, vlnou a hedvábím konče. Ze znalosti dobových textilií víme, že jako relevantní materiály lze použít konopí, len, kopřivu, bavlnu, vlnu a hedvábí. Tyto materiály jsou relevantní jak v „čisté“ podobě, tak i jako směsové technické tkaniny (např. len a bavlna, len a hedvábí). Stejné znalosti nám říkají, že látky mohly být barvené, i nebarvené, ve vazbách jemných i hrubých (to nijak nevypovídá o gramáži) a asi se shodneme, že v rámci investic (protože na rozdíl od naší dnešní hry nebyl stan samozřejmou cestovní výbavou) by asi bylo s podivem, kdyby byly velké stany movitých majitelů cíleně hrubé vazbou a bez základních barevných úprav.Ronšperk píše:Já pořád nevím s tím lnem. Je to tmavé. Vevnitř i z venku. Pohledově to neodpovídá tomu co znám z vyobrazení a prakticky je to rovněž kostrbaté s tím světlem uvnitř. Nebyl by k mání bělený?
Za sebe si jako Ronšperk také představuji, že by stanovka byla minimálně bělená. Stávající trend ve mně evokuje romantismus, který se donedávna např. u kovaných výrobků projevoval cílenou hrubostí. Co bylo ručně kované, bylo hrubé, černé, nedodělané a dramaticky potlučené kladivem, aby byl „hedn mejt“ nezpochybnitelný
P.S. já má stan z bílého bavlněného plátna vysoké gramáže a pevné jemné vazby. Na základě svých skromných znalostí to vzhledově i materiálově nepovažuji za chybu, byť jsem si vědom, že by to byla v tomto případě spíše technická směsovka len/bavlna. Tím si to neokecávám, já si to vzhledově takhle představuji. Tím ostatním neberu právo na jejich názor a pojetí, jenom mi nedalo se nevyjádřit ke stávajícímu evropskému trendu, který je dle mého "romantizující" a sice v dobré víře, nicméně krokem zpět.
ACTA, NON VERBA
- Bestian
Myslím, že takový len na stan by byl jistě dostupnější. Že je nebělený? No hold na bělený nebylo Víme z pramenů jak Maršálku píšeš o různých materiálech, otázkou je, zdali se nemluví převážně o "vnitřních stanech" tedy o tom hezčím vnitřku Ona taková zmoklá vlna dokáže slušně vážit.
Jen malá poznámka k tvarům stanů. Dnes se objevují stany, které mají poměrně nízký vrchol. Úhel střechy tedy není příliš strmý. Na iluminacích až na vyjímky to tak není, střecha je hodně vysoká a má úhel strmý. To interpretuji tak, že kapky lépe stékají a narážejí pod ostrým úhlem a tím se i snižuje riziko propršení. S dnešníma moderníma inpregnovanýma stanovkama je nám to šumák, ale dřív tento detail byl zřejmě velmi podstatný.
Jen malá poznámka k tvarům stanů. Dnes se objevují stany, které mají poměrně nízký vrchol. Úhel střechy tedy není příliš strmý. Na iluminacích až na vyjímky to tak není, střecha je hodně vysoká a má úhel strmý. To interpretuji tak, že kapky lépe stékají a narážejí pod ostrým úhlem a tím se i snižuje riziko propršení. S dnešníma moderníma inpregnovanýma stanovkama je nám to šumák, ale dřív tento detail byl zřejmě velmi podstatný.
Werner I. z Pořešína,
- Hecht z Rosic
- Bydliště: Brno [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Řekl bych, že otázka stojí takto: Byl pro někoho, kdo si mohl dovolit stan (!), opravdu rozdíl v ceně mezi neběleným a běleným lnem tak dramatický, aby mu stál za ten poněkud šupácký vzhled (promiň, Kaine )?Bestian píše:Myslím, že takový len na stan by byl jistě dostupnější. Že je nebělený? No hold na bělený nebylo
...liep âne leit mac niht gesîn.
swaz du gebiutest, daz leiste ich, friundîn mîn.
...wenne wilt du wider her zuo mir?
ôwê, du füerest mîn fröude sament dir!
swaz du gebiutest, daz leiste ich, friundîn mîn.
...wenne wilt du wider her zuo mir?
ôwê, du füerest mîn fröude sament dir!