A nakonec - to je sice možné, že se stany dělaly z kde čeho, ale většina lidí na akci má prostě stan z technické nízkogramážové impregnované bavlny, ne z kopřiv, lnu, vlny, hedvábí a kombinací, a to proto, že to je laciné a dostupné. A čím méně urozený, tím tenčí a bavlněnější ta balvna je. Takže pokud se mi obrázky nepodařilo prokázat, že můj stan je OK a tedy je můj stan z příliš prostého lnu, tak jsou stany všech neurozených z příliš honosné dovozové bavlny:) Takže já svůj stan klidně prodám a koupím si nový, bavlněný, očividně jich bude na prodej spousta a za pakatel, ale jak se všichni ti neurození vejdou do mého stanu, to teda fakt netuším
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
(takový vtip na odlehčení, samozřejmě, nic neprodám:))
A pro zajímavost, bavlněný stan jsem na turnaji neměl nikdy, od roku cca 2006 jezdím se lněným stanem (tím velkým áčkem) - pochybuji, že si toho všiml někdo, komu jsem to neřekl. Už mi říkali, že je malý, že je špinavý, ale nikdo si asi zatím nevšiml, z čeho vlastně je
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Podle mě se spousta diskutujících dostává na dost tenký led - řeší se tady dobové materiály oblečení, ruční šití, čistota materiálů, ale když dojde na stany, jakoby šla vsechna pravidla stranou.
Tedy pro zajímavost - kdo od projektu má stan z jiného materiálu, než z bavlny, jak vypadá a jaké s ním má zkušenosti? (Udělal jsem si malý průzkum a myslím si, že ty stany jsou dva).
Kdo má doklad o dovozu bavlny v takovém množství, že by z něj šlo ušít 60 stanů na turnaj nebo bitvu? Má to vůbec někdo? Nebo jsou to jen dnešní úvahy, projektované do minulosti? Jak řekl Maršálek, není na to žádná studie, takže z čeho se vlastně usuzuje?
Kdo nemá meč, ať prodá plášť a koupí si ho.
- Ježíš Nazaretský, Lukáš 22:36