Klání chocholů
- Markéta z Rosic
- Kontaktovat uživatele:
Re: Klání chocholů
Já zas připomínám že klání chocholů hraje důležitou roli při výběru prvního rytíře! Tady je na vás pánové nejvíc vidět Při buhurtech je to obvykle taková skrumáž že to nestíháme sledovat.
Markéta z Rosic paní na Doubravici
Sestra pana Hechta z Rosic, manželka pana Ješka z Doubravice
Sestra pana Hechta z Rosic, manželka pana Ješka z Doubravice
- Magdaléna
- Bydliště: Brno [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
S tím naprosto souhlasím, je to dost důležitá disciplína
i když připomínám a věřím, že u spousty z vás to není zapotřebí, nejen dobrý boj vám může napomoci k ostruhám prvního rytíře.
i když připomínám a věřím, že u spousty z vás to není zapotřebí, nejen dobrý boj vám může napomoci k ostruhám prvního rytíře.
-
- Bydliště: Rumburk [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Ano,je to velmi důležitá a prestižní disciplina. Jak bojově,tak diplomaticky. Po zralé úvaze nabízím pro ni svou účast v roli herolda.
Pánům,kteří by snad chtěli se mnou cvičně zkřížit zbraň se omlouvám,najdem jinou příležitost.
Pánům,kteří by snad chtěli se mnou cvičně zkřížit zbraň se omlouvám,najdem jinou příležitost.
Gott mit uns!
Pro zajímavost, své výzvy letos zaslali jen můj loňský sok pan Vilém Bavor, letitý turnajník pan z Roudničky a přední z rytířů pan z Ronšperka. Ostatní domy nejdou příkladem...
Kdo nemá meč, ať prodá plášť a koupí si ho.
- Ježíš Nazaretský, Lukáš 22:36
Že by do turnaje nešel třeba pan ze Špernaku? Z Vrcova, Vracova, ze Strakonic, z Dobrušky? Že by příkladem nešel třeba i někdo z pořadatelů turnaje?
Za mě napraveno
Že by klání chocholů proběhlo jenom mezi výše jmenovanými? Inu je to nejprestižnější disciplína, která opravdu není pro každého
Že by klání chocholů proběhlo jenom mezi výše jmenovanými? Inu je to nejprestižnější disciplína, která opravdu není pro každého
ACTA, NON VERBA
- richardrg
- Kontaktovat uživatele:
Vrcov mě pověřil, abych sem napsal, vzhledem k nefunkčnosti fora jsem to odkládal. Chtěl vyzvat Maršálka, tím že výzva proběhla i opačně je dána oboustranná spokojenost.
Co se týče dalších turnajníků, tak jako Prní rytíř se bude snažit přijmout všechny výzvy, sám vyzvývat nebude, aby snad některého z pánů neurazil svým rozhodnutím.
Bude se maximálně snažit vyhovět všem, pokud by snad soupeřů bylo přece jen moc dá údajně přednost těm, se kterými se ještě nesetkal a se kterými bojoval před delší dobou.
Co se týče dalších turnajníků, tak jako Prní rytíř se bude snažit přijmout všechny výzvy, sám vyzvývat nebude, aby snad některého z pánů neurazil svým rozhodnutím.
Bude se maximálně snažit vyhovět všem, pokud by snad soupeřů bylo přece jen moc dá údajně přednost těm, se kterými se ještě nesetkal a se kterými bojoval před delší dobou.
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním. "
Thales z Milétu
" Radit ostatním. "
Thales z Milétu
Jako první rytíř má trochu problém v tom, že je rytířem ochráncem. Dámy ho samozřejmě mohou ze své funkce pro toto klání uvolnit, le bylo by nezdvořilé je o to nepožádat a počítat s tím. Takže by požádat měl. Třeba i v zastoupení
- richardrg
- Kontaktovat uživatele:
O víkendu to s ním proberu, tohle ho asi nenapadlo...
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním. "
Thales z Milétu
" Radit ostatním. "
Thales z Milétu
Může požádat i jen na některá klání. Ideální by bylo poradit se třeba s maršálkem, první dámou nebo někým, kdo tomu rozumí víc, než já...
- Přibík
- Registrován: úte zář 15, 2009 10:12 am [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Přibyslav z Pořešína tedy já by také rád nastoupil do klání chocholů
Přibyslav II. z Pořešína purkrabí hradu Krumlov a bratr Vernera I. z Pořešína r. 1320
Manžel Zdislavy z Rožmberka
www.poresin.info
Manžel Zdislavy z Rožmberka
www.poresin.info
- Klimberk
- Kontaktovat uživatele:
CHtěl bych přilásit mého zástupce do klání chocholu Ivana z Liběhradu jestli je to možné ???
Mám s dovolením jednu připomínku k použití dýk v boji. Zajímají mě vaše názory. Všiml jsem si jedné věci - někteří bojovníci rádi bojují "na dálku", jiným nevadí navalení se a boj natěsno, mnohdy i zápas. To je zcela v pořádku a v souladu s myšlenkou boje ve zbroji (i dnes, kdy se na rány mečem prakticky nepadá, i tehdy, protože na seky mečem se skutečně většinou nepadá). Problém ale nastává s dýkou.
1) první problém je, že rozhodčí až hystericky zastavují boj v okamžiku, kdy se vytáhnou dýky. Přitom prorazit zbroj dýkou je velmi obtížné. Kdo mi nevěříte, vezměte si nýtovanou kroužkovku, prošívanici, položte na něco těžšího a probodněte. A pak to zkuste v leže na zádech, například, unavený, v silné rukavici, když na vás někdo leží. Tedy - vytažená dýka není ultimátní řešení boje a neměla by se tak posuzovat (mluvím proti sobě, sám jsem jeden z těch, kteří ji rádi používají).
2) dýka, vytažená v postoji, je nebezpečná. Při navalení spolu dva rytíři zápasí, tedy snaží se jeden druhého nikoliv zmlátit, ale povalit a znehybnit a získat tak taktickou výhodu. Pokud jeden z nich vytáhne dýku předtím, je to trochu nelogické a paradoxně nebezpečné, protože:
- kdo má v rukách štít a dýku, má dost omezenou škálu hodových technik, protože nemá ani jednu ruku k uchopení (jde to i s dýkou, ale je to jiné)
- riskuje, že se mu při hodu dýka vysmekne nebo vypáčí o zbroj protivníka a bude mu chybět tam, kde potřebná je - při doražení ležícícho protivníka. Tam má bojovník nahoře výhodu a může zacílit dýku na neozbrojenou část a nalehnout na ni - to je účel dýky (tam mají sudí zastavovat snad bez výjimky na pohroz dýkou).
- riskuje, že na dýku on nebo protivník spadne (na vypadlou nebo i drženou). To je přitom naprosto spolehlivý způsob, jak tu zbroj prorazit - padnout na čepel plnou vahou.
Přitom ve zbrojích a často v přibách nevidíme dýku protivníka - já zkouším hodit, protivník tahá dýku, já jej hodím, v okamžiku pádu je dýka někde mezi námi. A ruku na srdce - dýky mnoha lidí mají dost ostré hroty, ač ostří mají tupá. To je nekontrolovatelná situace. S ohledem na uvedené se přimlouvám, aby se přijalo pravidlo, že dýky se smějí tahat až v okamžiku, kdy jeden z protivníků již alespoň klečí (lépe sedí nebo leží) - eliminuje se tím jak riziko pádu na dýku, tak riziko nesmyslného přikládání dýky na zbroj a zastavování souboje...Dýka v ozbrojeném boji zkrátka patří na zem. (Samozřejmě v civilním boji mezi nechráněnými zbrojí je plnohotnotnou zbraní, ale to není případ turnaje, ale duelu v šermírně nebo přepadu v uličce).
1) první problém je, že rozhodčí až hystericky zastavují boj v okamžiku, kdy se vytáhnou dýky. Přitom prorazit zbroj dýkou je velmi obtížné. Kdo mi nevěříte, vezměte si nýtovanou kroužkovku, prošívanici, položte na něco těžšího a probodněte. A pak to zkuste v leže na zádech, například, unavený, v silné rukavici, když na vás někdo leží. Tedy - vytažená dýka není ultimátní řešení boje a neměla by se tak posuzovat (mluvím proti sobě, sám jsem jeden z těch, kteří ji rádi používají).
2) dýka, vytažená v postoji, je nebezpečná. Při navalení spolu dva rytíři zápasí, tedy snaží se jeden druhého nikoliv zmlátit, ale povalit a znehybnit a získat tak taktickou výhodu. Pokud jeden z nich vytáhne dýku předtím, je to trochu nelogické a paradoxně nebezpečné, protože:
- kdo má v rukách štít a dýku, má dost omezenou škálu hodových technik, protože nemá ani jednu ruku k uchopení (jde to i s dýkou, ale je to jiné)
- riskuje, že se mu při hodu dýka vysmekne nebo vypáčí o zbroj protivníka a bude mu chybět tam, kde potřebná je - při doražení ležícícho protivníka. Tam má bojovník nahoře výhodu a může zacílit dýku na neozbrojenou část a nalehnout na ni - to je účel dýky (tam mají sudí zastavovat snad bez výjimky na pohroz dýkou).
- riskuje, že na dýku on nebo protivník spadne (na vypadlou nebo i drženou). To je přitom naprosto spolehlivý způsob, jak tu zbroj prorazit - padnout na čepel plnou vahou.
Přitom ve zbrojích a často v přibách nevidíme dýku protivníka - já zkouším hodit, protivník tahá dýku, já jej hodím, v okamžiku pádu je dýka někde mezi námi. A ruku na srdce - dýky mnoha lidí mají dost ostré hroty, ač ostří mají tupá. To je nekontrolovatelná situace. S ohledem na uvedené se přimlouvám, aby se přijalo pravidlo, že dýky se smějí tahat až v okamžiku, kdy jeden z protivníků již alespoň klečí (lépe sedí nebo leží) - eliminuje se tím jak riziko pádu na dýku, tak riziko nesmyslného přikládání dýky na zbroj a zastavování souboje...Dýka v ozbrojeném boji zkrátka patří na zem. (Samozřejmě v civilním boji mezi nechráněnými zbrojí je plnohotnotnou zbraní, ale to není případ turnaje, ale duelu v šermírně nebo přepadu v uličce).
V podstatě nejsem proti, nicméně dýku lze s úspěchem užít k "pohrozu" i ve stoje, mám-li protivníka zablokovaného a dýku přiloženou tam, kde ji můžu s úspěchem reálně zabodnout. Totéž při situaci, kdy můžu reálně dýku zarazit, protože jsou splněny podmínyk na její navalení.
Souhlasím, že samotné tasení dýky nic neřeší a není důvodem k zastavení boje. Na druhou stranu, u každéhu duelu jsme byli dva sudí a mohli jsme tedy vidět to, co vy ze svých křesel ne. Pak jsme logicky reagovali. Sudí, kteří letos v chocholech stáli jsou respektovaní turnajníci a na rozdíl od nemála účastníků dýku používat umí
Souhlasím, že samotné tasení dýky nic neřeší a není důvodem k zastavení boje. Na druhou stranu, u každéhu duelu jsme byli dva sudí a mohli jsme tedy vidět to, co vy ze svých křesel ne. Pak jsme logicky reagovali. Sudí, kteří letos v chocholech stáli jsou respektovaní turnajníci a na rozdíl od nemála účastníků dýku používat umí
ACTA, NON VERBA