Armin píše:Nejsem si zcela jist vypovídací hodnotou sochy datované do rozmezí let 1340 až 1345, zejména za situace, kdy je dotyčný panáček vybaven plátovými doplňky. Navíc úplně netuším, jak souvisí s tématem, když dotyčný má evidentně rukáv, který bych označil jako "polodlouhý", tedy kryjící i lokty a doplněný ochranou předloktí (tedy něco podobného, jako nosí Ronšperk), nikoliv klasické "gotické tričko", o kterém byla tato debata na samotném počátku.
Výzbrojní pořádky Ludvíka XI. jsou jistě zajímavé čtení (o které mne připraví má neznalost francouzštiny) nicméně měl jsem vždy zato, že doublet či brigantýna nejsou druhy kroužkové zbroje. Ale možná je to jen nepřesnost v překladu...
Zajímavé, všichni moji spolužáci, kteří šli k Peterkovi, byli schopní porozumět jednoduchému psanému textu a uměli francouzsky... asi se něco za těch 12 let změnilo.
Takže ještště jedno tutéž myšlenku a tentokrát pomalu, aby nebyly nepřesnosti v překladu:
1. Starověk-současnost stejný způsob uvažování (je pro to takové cizí slovo = "kontinuita") - zbroj nejdřív na hlavu... když mi to nestačí a bojím se o tělo, pak zbroj na trup... když se hodně seká shora tak i ramena, chápeš? ... pokud mi to pořád nestačí, přitvrdím na rukou... pokud mi to furt nestačí, fláknu si něco na nohy
2. Čím víc zbroje - tím méně pohybu a rychlosti, a taky tím dříve únava... pokud mám nějakou úlohu ve vojsku volím si tomu odpovídající poměr ochrana/pohyblivost&rychlost ... a skoro vždy jedu v pořadí uvedeném v bodě 1: hlava-trup-ruce-nohy.
3. Víme, že ve starověku a v raném středověku ti co chodili pěšky obvykle nekryli op moc víc, než hlavu a trup.
4. Nálezy zbrojí, sochy, rytiny a obrázky z přelomu 13/14 století nám ukazují téměř bezvýhradně ty dobrý kluky - víš co, ty borce v hromadě železa. Ty bezvýznamný nicky nám toho moc nenechaly a na obrázcích se s nima nikdo do detailu nemazal.... proto by snad jeden řek, že všichni museli mít zbroj jako ti borci, nebo vůbec nic.
5. Víme, že se v souvislosti se stoletou válkou - pro jistotu, to je ta, co trvala sto let - v Evropě pohybuje obstojné množství profesionálních pěších vojáků... od třetí čtvrtiny 14. století se pohybují i na ilustracích v knížkách a světe div se - velmi často kladou důraz pouze na krytí hlavy a trupu... zřejmě jim nikdo neřekl, že cool zbroj je pouze ta s celejma rukama... nebo že by jim to krytí rukou železem zavazelo? Zároveň víme, že jim to výslovně takhle bez rukávů přikazuje nějakej papaláš... proč asi, že by mu šiblo, nebo chce aby měli krytej trup a nechcípali?
Tenhle trend ve zbrojném odění u pěšáků přetrvává až do novověku.
6. Na světě nebývá nic černobílého - jsou tu lidi s malými pinďourky (vesničani s kosou) i borci s mocným pérem (ti frajeři v plné zbroji)... no a mezi nimi je celá škála falů o různých tvarech a délkách.
7. Kroužková košile s krátkým rukávem (nevím, čemu říkáš poloviční, nebo tříčtvrteční - prostě to buď celou ruku kryje, nebo ne), brigantina, doublet, kyrys, nebo i třeba vesta z vařené kůže (ano, i o té se ten Ludvík XI zmiňuje, jako o možnosti) mají primárně za úkol krýt trup... nic víc, nic míň.
Andre je buh! Modleme se k Andremu...