Dokud velím na turnaji hlídce, prosím žádná povstání, ani jako zdraviceHecht z Rosic píše:...nějak si už nepamatuji, jestli jsme vás coby velmi vzácné hosty pozdravili povstáním
Kurtoazie na turnaji
Re: Kurtoazie na turnaji
Kdo nemá meč, ať prodá plášť a koupí si ho.
- Ježíš Nazaretský, Lukáš 22:36
zpět ke kurtoazii - velmi malebně působí předávání drobných dárků během stolování
ACTA, NON VERBA
- Markéta z Rosic
- Kontaktovat uživatele:
Teda teda ... a jak víš že není panna?Kain píše: Musím neprovdanou oslovovat panno ..., i když vím, že není panna?
Markéta z Rosic paní na Doubravici
Sestra pana Hechta z Rosic, manželka pana Ješka z Doubravice
jak říkáš, takovou dívku by měl právě oslovovat "má paní"Markéta z Rosic píše:Teda teda ... a jak víš že není panna?Kain píše: Musím neprovdanou oslovovat panno ..., i když vím, že není panna?
ACTA, NON VERBA
Maršálek: zvláště když to jeho paní není:mrgreen:
panna Markéta: pozná jí to na očích, samozřejmě A možná jsou i méně kurtoazní způsoby, jako uplacený lékař nebo služebná. A samozřejmě ještě jeden velmi spolehlivý, o kterém nic nevím a který jistě nenaznačuješ, má paní
panna Markéta: pozná jí to na očích, samozřejmě A možná jsou i méně kurtoazní způsoby, jako uplacený lékař nebo služebná. A samozřejmě ještě jeden velmi spolehlivý, o kterém nic nevím a který jistě nenaznačuješ, má paní
...ta poslední možnost, kdy to víš jistě je právě zjevná - a proto již dívku oslovuješ "má paní" a chvátáš pro jitřní dar
ACTA, NON VERBA
- Markéta z Rosic
- Kontaktovat uživatele:
Kain: I kdyby jsi z nějakého důvodu o dívce věděl že není pana a ona nebyla vdaná, určitě ji nebudeš uvádět do rozpaků tím že bys ji oslovoval způsobem, který ostatním dá najevo její malé tajmství
Markéta z Rosic paní na Doubravici
panna Markéta: kdybych to věděl, už by to nebylo tajemství Kurtoazie je děsná...pozadí
JMHMIdM: smí se jitřní dar dávat i před polednem? Nebo je to passé a je třeba počkat na dlaší příležitost?
JMHMIdM: smí se jitřní dar dávat i před polednem? Nebo je to passé a je třeba počkat na dlaší příležitost?
-
- Registrován: ned dub 05, 2009 7:15 pm [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Dovolím si také otázku. Má-li dáma ve svých službách páže z urozeného rodu, jaké barvy pak toto nese na svém oděvu při slavnostních příležitostech? Barvy dámy, nebo své rodové?
A æ o æ ø i æ å, æ a!
- Ronšperk
- Bydliště: Dvorec [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Pokud je v pážecí službě, tedy mezi 7-14 rokem pak na své barvy by měl zapomenout. Nosí je jeho otec a dotyčný je příliš mlád, aby si mohl na ně myslet. Tím, že nosí barvy dámy, se učí dvě důležité vlastnosti. Oddanost a věrnost.Anna píše:Dovolím si také otázku. Má-li dáma ve svých službách páže z urozeného rodu, jaké barvy pak toto nese na svém oděvu při slavnostních příležitostech? Barvy dámy, nebo své rodové?
Honor Supra Witam!
-
- Registrován: ned dub 05, 2009 7:15 pm [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
KujuRonšperk píše: Pokud je v pážecí službě, tedy mezi 7-14 rokem pak na své barvy by měl zapomenout. Nosí je jeho otec a dotyčný je příliš mlád, aby si mohl na ně myslet. Tím, že nosí barvy dámy, se učí dvě důležité vlastnosti. Oddanost a věrnost.
A æ o æ ø i æ å, æ a!
V minulosti jsem narazil na zmínky o daru, který neznámá dáma poslala inkognito vybranému rytíři, aby mu v turnaji přinesl štěstí. A stejně tak i obráceně, kdy neznámý (nepoznaný) pán poslal vybrané dámě malý dar s prosbou, aby jej přijala. Někdy byl takový dar podmíněný viditelným nošením, jindy nikoli. Mnohdy šlo o zadané pány či dámy a předání samotného daru doprovázelo ujištění, že nejde o závazek, ale o vyjádření úcty.
Zdroje si nevybavím, tedy to má pramalou vypovídací hodnotu, ale zajímá mně váš názor - přijali by jste vy sami takový dar (drobnost ve smyslu pozornosti), pokud by byl předán opravdu decentně? A nosili by jste ho viditelně, kdyby jste o to byli požádáni? Jak se na to sami díváte? Velmi mně zajímá pohled dam i pánů a je mi jasné, že ne všichni budete mít shodný názor
Co na to řádoví bratři, bude-li dar podán jako projev úcty? jak by jste s ním případně naložili, byl-li předán řádu?
Zdroje si nevybavím, tedy to má pramalou vypovídací hodnotu, ale zajímá mně váš názor - přijali by jste vy sami takový dar (drobnost ve smyslu pozornosti), pokud by byl předán opravdu decentně? A nosili by jste ho viditelně, kdyby jste o to byli požádáni? Jak se na to sami díváte? Velmi mně zajímá pohled dam i pánů a je mi jasné, že ne všichni budete mít shodný názor
Co na to řádoví bratři, bude-li dar podán jako projev úcty? jak by jste s ním případně naložili, byl-li předán řádu?
ACTA, NON VERBA
- Vladan z Řepice
- Bydliště: Strakonice [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Kdyby šlo opravdu o projev úcty, nosil bych takový dar veřejně a neměl bych problém s tím, kdyby takový dar nosila i moje Paní.
A co když je to člověk, kterého fakt nemám rád? Kterého si nevážím? Co když mě to dostane do klepů? Co když mě s ním někdo bude zotožňovat, například protože dar pozná, ale já to stále vědět nebudu?
-
- Bydliště: Rumburk [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Problém bych s tím měl.Řádový šat je celkem striktně popsán a na žádné vyjímky jsem nenarazil,myslím,že již tak jsme teď na hraně.
Gott mit uns!