http://iluminace.viaboemia.com/obleceni ... pic006.jpg
Je to z

Že by se mohlo jednat o rukávový čepec (chaperon) by případně naznačovala levá strana, kde je naznačeno pravděpodobně ozdobné vykrojení, odlišná barva části přiléhající k hlavě, by potom pravděpodobně vycházela jako podšívka rukávu. Navíc je to i ve většině komentářů uváděno jako upravená (srolovaná )kukla.
Moje interpretace je taková že by se MOHLO jednat o něco jako raný baret (biret ?),
Maršálkova práce se o něčem podobném nezmiňuje, nevím jestli se nejedná o pozdější věc, ale tu by Koho na svých stránkách pravděpodobně neměl. Na druhou stranu jsem nenašel starší zmínku o baretu (biretu) než ze zakládací listiny Karlovy Univerzity, kde je součást oděvu hodnostářů. Ale vůbec jsem nevěnoval pozornost cizojazyčným zdrojům. Vzhledem k tomu, že se jedná o relativně usedlý typ oděvu, navíc částečně vycházející z tradic jiných škol a církevního oděvu, dovoluji si předpokládat že by tato pokrývka hlavy byla na počátek 14. stol. použitelná.
I přesto bych rád znal váš názor na použití pokrývky hlavy, která by byla nahoře uzavřena kruhovým kusem látky po obvodě o málo větším než obvod hlavy. Snad jsem se vyjádřil přesně. Díky všem za připomínky