Paní Markéta - dotaz na vyšívání kladenou nití
- Paní Markéta
- Bydliště: Praha [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Paní Markéta - dotaz na vyšívání kladenou nití
Zdravím přítomné panstvo i kmánstvo a připojuji své uznání všem, kteří jsou ochotni dělit se o své vydřené vědomosti, znalosti a dovednosti.
Měla bych dotaz nejspíše cílený na zdejší zdobilky (v souvislosti s danou technikou mi první na mysl vytanula umná paní Jitka z Řepice)
Hledám informace a inspirace k vyšívání kladenou nití. Existuje něco takového na internetu?
Fotografie umu paní z Řepice a pár dalších už mám prohlédnuté.
Děkuji
Měla bych dotaz nejspíše cílený na zdejší zdobilky (v souvislosti s danou technikou mi první na mysl vytanula umná paní Jitka z Řepice)
Hledám informace a inspirace k vyšívání kladenou nití. Existuje něco takového na internetu?
Fotografie umu paní z Řepice a pár dalších už mám prohlédnuté.
Děkuji
- richardrg
- Kontaktovat uživatele:
Re: Paní Markéta - dotaz na vyšívání kladenou nití
Pomůže toto? Viděl jsem to a je to pěkná práce
http://krea.wz.cz/2_zeny/1_gotika/14_purse_nika.htm
http://krea.wz.cz/2_zeny/1_gotika/14_purse_nika.htm
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním. "
Thales z Milétu
" Radit ostatním. "
Thales z Milétu
- Paní Markéta
- Bydliště: Praha [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
díky za rychlou odpověď, sem mě seznam taky zavedlrichardrg píše:Pomůže toto? Viděl jsem to a je to pěkná práce
jedná se mi spíš o teorii,
- konkrétní popis techniky - obrázky nejsou nikdy v takovém rozlišení, aby se to z nich dalo s jistotou odpozorovat, předpokládám, že se klade horní silná nit po vzoru a přichytává se stehem (vedoucí okolo ní a zpátky do vstupního vpichu) tenkou nití, vedenou jinak spodem. Ale můžu se mýlit. (doufám, že to zní aspoň trochu srozumitelně ) takhle jsem to tréninkově zkusila a vypadá to jako na těch fotkách z dálky
- a pak jestli je známo, kdy a na čem se tato technika používala, barevnost, vzory, velikost vzorů...
-
- Registrován: ned dub 05, 2009 7:15 pm [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Ono na té klasické kladené niti prakticky nic jiného není. Jen bych byla opatrná s tím vracením se do vstupního vpichu. Lepší je nevracet se zpět, ale o pár milimetrů vedle. Pokud totiž našíváš více vláken najednou (čemuž se třeba u jemného hedvábí nevyhneš), mělo by to jinak snahu nespolupracovat a stahovat se jakoby do "přesýpacích hodin". Jinak může být kladená nit bucharská, rumunská... ale těm bych se asi raději vyhnula.Paní Markéta píše: jedná se mi spíš o teorii,
- konkrétní popis techniky - obrázky nejsou nikdy v takovém rozlišení, aby se to z nich dalo s jistotou odpozorovat, předpokládám, že se klade horní silná nit po vzoru a přichytává se stehem (vedoucí okolo ní a zpátky do vstupního vpichu) tenkou nití, vedenou jinak spodem. Ale můžu se mýlit. (doufám, že to zní aspoň trochu srozumitelně ) takhle jsem to tréninkově zkusila a vypadá to jako na těch fotkách z dálky
Jinak kladená nit se hodí hlavně na pozadí a jiné celistvé plochy, doporučuji kombinovat s malbou jehlou.
A æ o æ ø i æ å, æ a!
- Paní Markéta
výborně, přišel praktikAnna píše:Jinak kladená nit se hodí hlavně na pozadí a jiné celistvé plochy, doporučuji kombinovat s malbou jehlou.
a lemy?
Krea
Paní Jitka z Řepice
Dášenka
a další...
- richardrg
- Kontaktovat uživatele:
Skoro bych se urazil, já si taky vyšívám, akorát dělám jen lemy, zhruba to co je nahoře na fotkách, ta kladená nit mi přijde nejlepší na použití do plochy. A velké plošné výšivky nemám, už takhle jsem byl osočen že se vyvišuji nad svůj stav.
Ale nedělejte to, když vás pán tak dobře platí.
Ale možná se tomu blíží toto
http://tschernhausen.rajce.idnes.cz/Fry ... C01162.JPG
http://tschernhausen.rajce.idnes.cz/Fry ... C01170.JPG
Ale nedělejte to, když vás pán tak dobře platí.
Ale možná se tomu blíží toto
http://tschernhausen.rajce.idnes.cz/Fry ... C01162.JPG
http://tschernhausen.rajce.idnes.cz/Fry ... C01170.JPG
" Radit ostatním. "
Thales z Milétu
" Radit ostatním. "
Thales z Milétu
- Jitka z Dobeve
- Bydliště: Strakonice [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Zdravím tě, paní Markéto. No nevím, zda jsi to se mnou vyhrála. Být tebou, tak se obrátím na paní Wudy. Ale v podstatě to dělám přesně tak, jak jsi to výše popsala. Podud můžu radit, vzor si předkresli kouskem mýdla - dýl vydrží a nevypráší se tak brzy jako křída. V galanterii prý prodávají i cosi jako křídu v pastelce, je to dobré na malování drobných vzorů, ale já s tím zatím žádné zkušenosti nemám.
- richardrg
- Kontaktovat uživatele:
A vůbec nejlepší je fixa co za chvíli sama zmizí, ta pastelka se strašně láme.
" Radit ostatním. "
Thales z Milétu
" Radit ostatním. "
Thales z Milétu
- Paní Markéta
Vítej v mé výslechové kancelářiJitka z Řepice píše:Zdravím tě, paní Markéto. No nevím, zda jsi to se mnou vyhrála. Být tebou, tak se obrátím na paní Wudy. Ale v podstatě to dělám přesně tak, jak jsi to výše popsala. Podud můžu radit, vzor si předkresli kouskem mýdla - dýl vydrží a nevypráší se tak brzy jako křída. V galanterii prý prodávají i cosi jako křídu v pastelce, je to dobré na malování drobných vzorů, ale já s tím zatím žádné zkušenosti nemám.
To, že jsem Tě uvedla, Tě rozhodně k ničemu nezavazuje Na rozdíl od paní Wudy tě "znám" tedy, jsem schopná přiřadit si konkrétní dílo ke konkrétnímu člověku, přidá-li paní Wudy své rady, budu ráda...
předkreslovala jsem zatím tužkou, normální galanterii aby tady člověk pohledal (jsem v tropech )
četla jsem i o nažehlovací tužce, kterou se nakreslí vzor na papír, papír se přežehlí a tím se na látku vzor obtiskne, dá se několikrát opakovat. Tužka se dá vyprat, ale to u vlny asi moc nehrozí... mýdlem si umím představit jen docela tlusté čáry?
Všechno Tvé zdobení je kladenou nití? Tedy i na těch rukavicích (se stromy)? Vzory jsou libovolné dle fantazie?
- Paní Markéta
Odpusť mi pane Richarde mou genderovou předpojatost vidím-li muže ve zbroji, nedovolím si domýšlet, že válčí též s jehlou I když znám pár jedinců, kteří vynikají v tomto umění, které je i živí.richardrg píše:Skoro bych se urazil, já si taky vyšívám, akorát dělám jen lemy, zhruba to co je nahoře na fotkách, ta kladená nit mi přijde nejlepší na použití do plochy. A velké plošné výšivky nemám, už takhle jsem byl osočen že se vyvišuji nad svůj stav.
Jsem vděčná za všechny postřehy a rady
Naposledy upravil(a) Paní Markéta dne pon pro 21, 2009 8:48 am, celkem upraveno 1 x.
- richardrg
- Kontaktovat uživatele:
Vůbec se nemáš za co omlouvat, moje zbroj je jen úplně základní, i když jsem zvolil do profilu takovou militantní fotku
Spíš jde o to, že si šiju pro sebe, a z nutnosti i pro manželku a dětičky, takže proti nim vypadám skoro jako chudák
teď jsem si tam vložil nějaké nové fotky, ta výšivka ale není kladenou nití.
Spíš jde o to, že si šiju pro sebe, a z nutnosti i pro manželku a dětičky, takže proti nim vypadám skoro jako chudák
teď jsem si tam vložil nějaké nové fotky, ta výšivka ale není kladenou nití.
" Radit ostatním. "
Thales z Milétu
" Radit ostatním. "
Thales z Milétu
Ale i o té základní zbroji si myslí, že se nedá prostřelit lukem, přitom ji propíchnul obyčejnou jehlou, když ji šil
Kdo nemá meč, ať prodá plášť a koupí si ho.
- Ježíš Nazaretský, Lukáš 22:36
- Ježíš Nazaretský, Lukáš 22:36
- Paní Markéta
Tenčí nástroj snáze hmotou proniká, však efekt má mnohem menšíKain píše:Ale i o té základní zbroji si myslí, že se nedá prostřelit lukem, přitom ji propíchnul obyčejnou jehlou, když ji šil
i když i tak nedoporučuji sedat si na jehlu
- richardrg
- Kontaktovat uživatele:
Narážíš na něco určitého? Nepamatuji, že bych něco takového tvrdilKain píše:Ale i o té základní zbroji si myslí, že se nedá prostřelit lukem, přitom ji propíchnul obyčejnou jehlou, když ji šil
A na Panské jsem po zásahu šípem padl jako podťatý, a dokonce dvakrát.
Ale stejně by mě zajímalo, jak by to vypadalo po zásahu ostrým šípem a mimochodem, píchal jsem to hodně ostrým šídlem
" Radit ostatním. "
Thales z Milétu
" Radit ostatním. "
Thales z Milétu
- Jitka z Dobeve
- Bydliště: Strakonice [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Všechno Tvé zdobení je kladenou nití? Tedy i na těch rukavicích (se stromy)? Vzory jsou libovolné dle fantazie?
Rukavice dělal Vladan. Jsou zdobeny řetízkovým stehem. Většinou se inspirujeme iluminacemi, ale není to pravidlem.
Rukavice dělal Vladan. Jsou zdobeny řetízkovým stehem. Většinou se inspirujeme iluminacemi, ale není to pravidlem.