mně se moc líbí i takhleAnna píše:Mám jen provizorní obrázek. Bohužel toho na něm moc k vidění není. 26 čtyřdírkových karetek, tři odstíny hnědého hedvábí a zlatá. Naživo vypadá líp
asi se karetkování naučím
mně se moc líbí i takhleAnna píše:Mám jen provizorní obrázek. Bohužel toho na něm moc k vidění není. 26 čtyřdírkových karetek, tři odstíny hnědého hedvábí a zlatá. Naživo vypadá líp
Můj dotaz se týkal vyšívání pravým zlatým dracounem Lady Camoys dobře znám (a nepokrytě závidím, jak paní i pán z Posadowa dávno dobře vědí )Paní Markéta píše: Lady Camoys - "výšivka je provedena ze zlaté kovové nitě kroucenou šňůrkou a zlatou nití. "
Což nevím, jestli je stejná technika, a kdo z panstva z Posadowa to zdobil a mohl by tedy zodpovědět Tvůj dotaz na praktické zkušenosti
Anna píše:Můj dotaz se týkal vyšívání pravým zlatým dracounem Lady Camoys dobře znám (a nepokrytě závidím, jak paní i pán z Posadowa dávno dobře vědí )Paní Markéta píše: Lady Camoys - "výšivka je provedena ze zlaté kovové nitě kroucenou šňůrkou a zlatou nití. "
Což nevím, jestli je stejná technika, a kdo z panstva z Posadowa to zdobil a mohl by tedy zodpovědět Tvůj dotaz na praktické zkušenosti
domnívám se, že terminologie tady bude stejně nejednotná jako v případě odíváníPaní Markéta píše: no já se právě trochu ztrácím v terminologii zlatá nit pro mě rovná se dracoun...
Co jsem zhruba slyšel na různých přednáškách, tak obecně zlatá nit = zlatý drátek obtočený kolem koženého nebo textilního základu(kožené střívko,hedvábí, lněná či bavlněná nit), nebo to může být přímo jen střívko potažené zlatem.Paní Markéta píše:Ano, Krea to má kladenou nití, jen nevím, jestli dracounem, pojmenovává to jako "zlatou nit" což dracoun být může a nemusí?Anna píše:Ta první je kladená a Lady Camoys je zdobená našívanou kroucenou nití, pokud vím. Majitelé kdyžtak opraví.
Lady Camoys - "výšivka je provedena ze zlaté kovové nitě kroucenou šňůrkou a zlatou nití. "
Podle mě se skutečně dneska slovo dracoun používá pro zlatou nit (k vyšívání). Takhle obecně.bratr Bohuslav píše:...Ten dracoun bude asi synonymum...
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 hostů