Inspirace k vybavení
- Markéta z Rosic
- Kontaktovat uživatele:
Re: Inspirace k vybavení
Doufám že naše dítě nám časem taky dopřeje tolik volna, aby zas mohla přijít na řadu nějaká tvorba Je to nádhera, už se těším až si ji na Májovým sněmu prohlídnu z blízka
Markéta z Rosic paní na Doubravici
Sestra pana Hechta z Rosic, manželka pana Ješka z Doubravice
Jé já jsem tak rád, že už nejsem šlechta. A že něco takovýho už nepotřebuju. Já bych tě zas neměl rád...
Pomalu pracuji na malém cestovním oltáříku, který jsem loni slíbil "postavit". Zatím mám v hrubém středovou desku (zbývají retuše a nějaké detaily + zlacení). Výška 40 cm, šíře 30 cm.
O víkendu se snad pustím do skic obou křídel, které mají zatím jenom podklad.
Inspirace centrální desky: Průhonická Madona, kolem 1/4 14. st. (nástěnná malba, kostel Narození Panny Marie v Průhonicích). Freska je bohužel poškozená a tak je s některými detaily problém. Proto jsem se také rozhodl pro inspiraci a ne reprodukci.
In: PĚŠINA, J. a kol. Gotická nástěnná malba v zemích českých I. 1300-1350. 1. vyd., Praha: Nakladatelství československé akademie věd, 1958, obr. 48-49
O víkendu se snad pustím do skic obou křídel, které mají zatím jenom podklad.
Inspirace centrální desky: Průhonická Madona, kolem 1/4 14. st. (nástěnná malba, kostel Narození Panny Marie v Průhonicích). Freska je bohužel poškozená a tak je s některými detaily problém. Proto jsem se také rozhodl pro inspiraci a ne reprodukci.
In: PĚŠINA, J. a kol. Gotická nástěnná malba v zemích českých I. 1300-1350. 1. vyd., Praha: Nakladatelství československé akademie věd, 1958, obr. 48-49
- Přílohy
-
- IMG_0173.JPG (341.15 KiB) Zobrazeno 16778 x
ACTA, NON VERBA
- Spakona
- Registrován: pát říj 09, 2009 9:03 am [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
už vím co si přivezu sebou na turnaj - nechám si dovézt z amériký termiti
muhehe
muhehe
Radegunda dcera Kazimíra Nemravy z Chudobína
Kdybychom byly muži, hovořily bychom teď o tom, jak za svou zem položíme své životy. Jako ženy můžeme mluvit jen o tom, že se položíme.
Zatímco většina žen dělá kariéru přes žalud, já jí dělám přes žaludek
Kdybychom byly muži, hovořily bychom teď o tom, jak za svou zem položíme své životy. Jako ženy můžeme mluvit jen o tom, že se položíme.
Zatímco většina žen dělá kariéru přes žalud, já jí dělám přes žaludek
zatím dělám křídla a retuše hlavní desky - ta malba je okouzlující svou naivitou (např. pokusy o perspektivní zkratky - levá ruka Madonky, draperie obou neodpovídá tělu pod ním, atd.)
ACTA, NON VERBA
hlavní deska po retuši a levé křídlo
- Přílohy
-
- IMG_0179.JPG (318.68 KiB) Zobrazeno 16691 x
-
- IMG_0180.JPG (212.16 KiB) Zobrazeno 16691 x
-
- IMG_0177.JPG (107.36 KiB) Zobrazeno 16691 x
ACTA, NON VERBA
hotovo ještě ušít pěkný povlak na ukládání
skica Anežky České (inspirace rytým náhrobníkem dcery Václava II. a Guty Habsburské (cca 1300, Národní muzeum)
hotové boční křídlo s Anežkou (je to oblíbenkyně mé paní )
celek - otevřený oltářík (rozměry zavřeného oltáříku: 40 cm v, 30 cm š.; otevřený 70 š.)
P.S. fotky opět mizerné, musím to nafotit pořádným foťákem v atelieru
skica Anežky České (inspirace rytým náhrobníkem dcery Václava II. a Guty Habsburské (cca 1300, Národní muzeum)
hotové boční křídlo s Anežkou (je to oblíbenkyně mé paní )
celek - otevřený oltářík (rozměry zavřeného oltáříku: 40 cm v, 30 cm š.; otevřený 70 š.)
P.S. fotky opět mizerné, musím to nafotit pořádným foťákem v atelieru
- Přílohy
-
- skica - Anežka.JPG (162.31 KiB) Zobrazeno 16648 x
-
- IMG_0184.JPG (230.61 KiB) Zobrazeno 16648 x
-
- IMG_0186.JPG (113.39 KiB) Zobrazeno 16648 x
ACTA, NON VERBA
- Markéta z Rosic
- Kontaktovat uživatele:
Tak to je velká nádhera, nemám slov ......
Markéta z Rosic paní na Doubravici
- Jan Zadubsky
- Registrován: úte dub 27, 2010 11:08 pm [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Klobouk dolu moc pekna prace
-
- Bydliště: Brno [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Je to fakt moc hezky udělaný, jenom nechápu, proč je na pravém křídle světská osoba (beatifikace Anežky České r. 1874 a glorifikace 12.11.1989), navíc když už by to měla být Anežka, tak i ve své době byla zpodobňována v rouchu církevním a ne světském a samozřejmě ne na oltářích.
A ještě jedna šťouravá připomínka. I Karlu IV. stačil ve své době pouze cestovní dyptych, že by se v majetku pána z Merpins objevil cestovní triptich?
A ještě jedna šťouravá připomínka. I Karlu IV. stačil ve své době pouze cestovní dyptych, že by se v majetku pána z Merpins objevil cestovní triptich?
Naposledy upravil(a) Mutina dne stř čer 30, 2010 2:12 pm, celkem upraveno 1 x.
Jak už jsem psal jinde - touhle realizací jsem plnil slib, daný vyšší moci. Anežku jsem stylizoval jako českou princeznu a nikoli řeholnici, protože tak dávám najevo, co na její osobnosti obdivuji. To, že byla již za svého života považována za téměř svatou a nazývána přímluvkyní mi jenom usnadnilo výběr rodiných patronů
Karel IV. měl sice mimo jiné i cestovní dyptych, ale také měl k dispozici bezpočet vlastních katedrál, chrámů a kaplí, já si musím vystačit takto skromně Asi nebudeme slovíčkařit, zda byly ony církevní stavby jeho, nebo zda byl především jejich nejvýznamnějším uživatelem. Tím bych to ukončil.
Karel IV. měl sice mimo jiné i cestovní dyptych, ale také měl k dispozici bezpočet vlastních katedrál, chrámů a kaplí, já si musím vystačit takto skromně Asi nebudeme slovíčkařit, zda byly ony církevní stavby jeho, nebo zda byl především jejich nejvýznamnějším uživatelem. Tím bych to ukončil.
ACTA, NON VERBA
- Ronšperk
- Bydliště: Dvorec [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Triptychy nejsou až tak vyjímečné, stejně, jako polyptichy. Dochovalo se jich dost. Záleží na nákladnosti provedení. Kolik prken truhlář zmastí to už tak nerozhoduje v ceně. Spíš kolik zlata a jak kvalitní malba na daném oltáři je ne?
Honor Supra Witam!
Tohle je právě typicky průměrná práce, které jsou plné kostely naší doby (vycházím z dochované nástěnné malby, kterou jsem se nechal inspirovat). Naivní pokusy o perspektivní zkratky, rozhozené proporce, špatné draperie - prostě žádný Theodorik, nebo Mistr Vyšebrodský
ACTA, NON VERBA
- Ronšperk
- Bydliště: Dvorec [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Tak zkusím také trochu inspirovat. Postel pro našeho nejmenšího. Samozřejmě jsem se nechal inspirovat a obšlehnul jsem to z francouzkého rukopisu.
Honor Supra Witam!
- Dášenka
- Registrován: sob srp 02, 2008 1:13 pm [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
A já bláhová se vždycky nachytám a kouknu sem!
(kam se hrabe Ikea)
(kam se hrabe Ikea)
Markéta z Rožmberka, sezením na Horažďovicích