Jo tak ta truhla nemá chybu.... fakt luxus, nadhera.....Armin píše:Tak další pokrok ve výbavě. Truhla a postel od Ikči...
čelní prkno u postele bude ještě dozdobeno vyřezávanými květinovými motivy.
Více na
http://my.opera.com/ikca/albums/show.dml?id=4388322
http://my.opera.com/ikca/albums/show.dml?id=4423992
Armin
- Pohrobek
- Bydliště: Praha [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Re: Armin
Michal ze Záběhlic, panoš Pána z Lomnice
HONESTUS RUMOR ALTERUM EST PATRIMONIUM
- Magdaléna
- Bydliště: Brno [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
to je ale úžasná krása takže truhla mě ,postel tomu kdo se ho zbaví
- Pohrobek
- Bydliště: Praha [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
jdu sehnat jed...... A nehcáš mě se alespoň na tu truhlo podívat?Magdaléna píše:to je ale úžasná krása takže truhla mě ,postel tomu kdo se ho zbaví
Michal ze Záběhlic, panoš Pána z Lomnice
Armínova korouhev a praporec na stan
- Přílohy
-
- IMG_0020.JPG (423.25 KiB) Zobrazeno 13958 x
-
- IMG_0022.JPG (162.18 KiB) Zobrazeno 13958 x
-
- IMG_0021.JPG (192.9 KiB) Zobrazeno 13958 x
ACTA, NON VERBA
- richardrg
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem dnes zjistil, že přídomek z Beranova je pro 14 stol. nesmysl.
Ve staročeštině byl beran ov, takže přídomek by asi zněl z ovence, což ale také pravděpodobně znamená ovčín.
Na druhou stranu je Ovenec jednou ze zaniklých obcí na dnešním území Prahy.
Nechci nikoho nutit ke změně jména nebo přídomku, ale když se snažíme o co nejvěrnější zachycení hmotné kultury, mohli bychom se pokusit i přemýšlet jako ve středověku. Nechci na toto téma zakládat dizkuzi, ale to je pro nás pořád těžké.
Ve staročeštině byl beran ov, takže přídomek by asi zněl z ovence, což ale také pravděpodobně znamená ovčín.
Na druhou stranu je Ovenec jednou ze zaniklých obcí na dnešním území Prahy.
Nechci nikoho nutit ke změně jména nebo přídomku, ale když se snažíme o co nejvěrnější zachycení hmotné kultury, mohli bychom se pokusit i přemýšlet jako ve středověku. Nechci na toto téma zakládat dizkuzi, ale to je pro nás pořád těžké.
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním. "
Thales z Milétu
" Radit ostatním. "
Thales z Milétu
Popravdě těmhle věcem nerozumím a nemám čas ni sílu je studovat. Vycházel jsem z toho, že když může reálně existovat od roku 1221 obec velký Beranov (dříve nazývána Beranova, nikoli Ov) tak by mohl být i nějaký další, fiktivní
Takže pokud je to špatně, dokážu s tím žít
Takže pokud je to špatně, dokážu s tím žít
- richardrg
- Kontaktovat uživatele:
To by odpovídalo tomu, že Beran byl lokátor.
Možná že to znamenalo něco jiného a nebo to bylo něco zkomoleného.
V každém případě pak není žádný důvod měnit predikát.
Možná že to znamenalo něco jiného a nebo to bylo něco zkomoleného.
V každém případě pak není žádný důvod měnit predikát.
" Radit ostatním. "
Thales z Milétu
" Radit ostatním. "
Thales z Milétu
také bych neměnil, staročeština je kouzelná a má-li Armin dohledanou obec podobného jména, není co řešit jako každý jazyk, i staročeština má často více názvů pro jednu věc
ACTA, NON VERBA
- Jitka z Dobeve
- Bydliště: Strakonice [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Richarde, je mi líto, ale budu ti muset rozšlapat bábovičky. Co je potom např. takový Benešov?
(Benešov u Prahy = okresní město, původně ohrazená ves založená již v 11. století, název vznikl z osobního jména Beneš a znamenalo Benešův dvůr, hrad...)
(Benešov u Prahy = okresní město, původně ohrazená ves založená již v 11. století, název vznikl z osobního jména Beneš a znamenalo Benešův dvůr, hrad...)
- richardrg
- Kontaktovat uživatele:
Promiň, jsem policajt, nechápu souvislost.
Jako že Beran mohl a nemusel být lokátor nebo vlastník
podobně jako Beneš?
Mezitím jsem zjistil, že označení beran se používalo i pro podstavec větrného mlýna, přeneseně na celý větrný mlýn, určitě v 15. stol. a možná i dříve, ale obecně u nás větrné mlýny byly vzácností.
podobně jako Beneš?
Mezitím jsem zjistil, že označení beran se používalo i pro podstavec větrného mlýna, přeneseně na celý větrný mlýn, určitě v 15. stol. a možná i dříve, ale obecně u nás větrné mlýny byly vzácností.
" Radit ostatním. "
Thales z Milétu
" Radit ostatním. "
Thales z Milétu
- Posadowski
- Kontaktovat uživatele:
Jasně třeba ten strahovský čnící nad Prahou už v roce 1270?richardrg píše:, ale obecně u nás větrné mlýny byly vzácností.
- Jitka z Dobeve
- Bydliště: Strakonice [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[quote="richardrg"]Promiň, jsem policajt, nechápu souvislost.
podobně jako Beneš?
Chci tím říct, že -ov je starobylá přivlastňovací přípona, takže tvar z Beranova je naprosto v pořádku (podobně jako de Lubiechowa = z Liběchova). Z Beranova značí odkud daný člověk pochází a nemusí být nutně hned vlastníkem nebo lokátorem.
podobně jako Beneš?
Chci tím říct, že -ov je starobylá přivlastňovací přípona, takže tvar z Beranova je naprosto v pořádku (podobně jako de Lubiechowa = z Liběchova). Z Beranova značí odkud daný člověk pochází a nemusí být nutně hned vlastníkem nebo lokátorem.
- richardrg
- Kontaktovat uživatele:
Jo, tomu rozumím. A jen pro doplNění, ten predikát by mohl mít i jiné formy, al jak jsem již psal já i Maršálek, pokud má takovou vesnici dohledanou tak není co řešit a tato debata slouží pro poučení ostatním a může být přesunuta.
" Radit ostatním. "
Thales z Milétu
" Radit ostatním. "
Thales z Milétu
- Ronšperk
- Bydliště: Dvorec [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
A já bych to vůbec neřešil. Jen tak pro začátek já vyrůstal v dobách jednotící výuky českého jazyka na základní škole a přes to všechno jsem se potácel mezi vošouchem, kecínem, kecánkem a bramborákem. Vše v rozsahu od Plzně po Hořovice, tedy vlastně jen mezi příbuznými. Co tím chci naznačit?
Nedělám si iluze, že v době kdy se mluvilo dle toho, jak Vás naučili pouze rodiče a okolí, byl jeden jediný výraz pro určitou věc. Viz toliko profláknutá prošívanice, která snad nemá v pramenech ani jednou stejný název. Od spalnieře pro vycpávanici atp.
U nás na dvorci se beranu říkalo zásadně hezky česky RAM. (ramsberg = beraní vrch)
Nedělám si iluze, že v době kdy se mluvilo dle toho, jak Vás naučili pouze rodiče a okolí, byl jeden jediný výraz pro určitou věc. Viz toliko profláknutá prošívanice, která snad nemá v pramenech ani jednou stejný název. Od spalnieře pro vycpávanici atp.
U nás na dvorci se beranu říkalo zásadně hezky česky RAM. (ramsberg = beraní vrch)
Honor Supra Witam!