Příspěvek
od Judita » stř dub 11, 2012 6:30 pm
Díky. Nejsem si jistá, že do článku by bylo moc co psát, hlavní postřehy jsem shrnula tady. Samozřejmě rozepsat se to dá, dají se uvést zdroje a paralely, rozpitvat pro a proti, ale nemyslím, že by to bylo dobré napsat dřív, než vyjde článek dr. Bravermannové a V. Otavské. A ten je momentálně v tisku.
ad Posadowski: Slovo "rekonstrukce" nebo "replika" jsem vůbec nepoužila, a to zcela záměrně, jde skutečně spíš o pokus. Originál byl ušit na novorozence a byl i tak dost maličký. Já jsem to ušila na skoro roční dítě, které už je přece jenom trochu jiné proporčně i chováním. Mým záměrem nebylo vytvořit přesnou kopii, jen mě zaujal úplně jiný střih než používáme na dospělácké bruchy, chtěla jsem vyzkoušet jeho praktičnost. Potřebovala jsem synkovi ušít bruchy a přemýšlela, jak mu budou držet v pase, který nemá a jak tam bude držet plena. Nález z PH se mi zdál jako dobré řešení, tak jsem se rozhodla to vyzkoušet. Originál je křestním oblečkem, tudíž jednorázovou záležitostí, která nemusí být na denní nošení vhodná. Mě zajímalo, jestli je to tak nebo jestli je možné kalhotky podobného střihu oblékat dítěti každý den (respektive u batolete asi tak 10x denně). Zatím se mi to v domácích podmínkách osvědčilo, ale uvidíme na akcích.
Nález byl v loňském roce prezentován na konferenci, zpráva je zatím v tisku. Originál samotný jsem v ruce neměla, ale fotky a informace k nim stačily. Střih na nich byl vidět krásně, přesné rozměry jsem měla taky k dispozici. I v médiích proběhly informace s celkem detailními fotkami a popisem, myslím, že se tady na foru někde potuloval odkaz. Rozměry jsem musela poměrově zvětšit a chybějící části na originálu jsem se pokusila doplnit podle dalších nálezů kalhot ze zahraničí. S konstrukcí rozkroku jsem si celkem jistá, horší je to s pasem. Varianta, kterou jsem zvolila, funguje, ale jestli to tak bylo...? Proto to sem taky dávám, jestli máte někdo lepší nápad, tak sem s ním.