No protože modře barví jen indigo. A to je dovozové zboží. Co jsem se bavil s Bohuslavem, tak se jim v podstatě nepodařilo nalézt jiné pigmenty. Pokud jsem správně porozuměl těm chemickým výrazům pak mi vyšlo že nejdražší/náročnější barvy byli modrá, červená...pozor, sytě zelená - což mne velmi překvapilo - a dost drahá/náročná byla i černá - což mi rozbylo představu dost, maje černou za povl barvu. Naopak všechny odstíny okrů, hnědých, rudohnědých, zelenohnědých apod jsou naopak barvy dostupnější.Andre píše:Vrátím se o něco zpátky - Mohl byste mi prosím někdo dát nějaké vysvětlení k tomu, proč se neustále objevuje názor o výlučnosti modré barvy ve vrcholném středověku a proč by modrá měla být nereálná u nižších vrstev?
Zajímá mě to proto, že modrá je z celkem pochopitelných důvodů mou preferovanou barvou.
Předem děkuji.
Další otázka kterou lze zmínit na to co si beru do boje, je co s hodobožovou tunikou, jež je modrá nosil jsem ji patnáct let v neděli a na vánoce, ale už se kurňa začala trhat a pomalu se rozpadá. Časem i tričko od NIKE za 1500,- prostě skončí v dílně a po sléze na hadry.