Schopným se tedy nabízí možnost kariery formou služby u dvora
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
Tak jistě ne na svěděčné řadě jediné listiny, těch listin, ve kterých jsou úředníci hradeckého dvora zmíněni je víc, dokonce v Emlerových regestech (a tady bych nerad rozpitvával, který "historik" odflákl přečtení regest a ta jména v nich nenašel, až jsem já naprosto nerozumějící historii a archivnictví musel vzít rejstřík a ty tři úředníky tam najít), takže rozhodně ne jedna listina.Mutina píše: stavět koncepci dvora na svědečné řadě jediné listiny...
...Richenza měla města pouze propůjčena korunou, nepatřili jí a je spíše pravděpodobné, že měla jen důchody z měst plynoucí...
Zle jsem se seznamoval a nějak mi uniká podle jakého kritéria byl Hradec na Labem významnější než sídla s významnou úlohou z předkrálovského období, vlastním biskupem nebo markrabím - Olomouc, Brno (s kvalitním městským právem) nebo sídla s bohatými nalezišti kovů(Kutná Hora, případně Jihlava). A také nechápu první za kterou Prahou - Menším, Starým nebo případně Havelským městem?Maršálek píše:Ad Hradec - prvním městem českého království po Praze byl již za Přemysla Otakara II. a Václava II. - opět se stačí seznámit s problematikou středověkých měst![]()
Nikoli pravděpodobnější. Správná. Předpokládali jsme komořího a našli jsme ho. Předpokládali jsme zpovědníka, našli jsme ho. Předpokládali jsme purkrabího, i ten tu je... Co můžeme chtít víc?Mutina píše: ... prevděpodobnější než zbytek hypotéz...
No, teď je otázka, co je pravděpodobnější. Že by byl dvůr kompletní tak jako každý podobný dvůr, nebo že by někteří úředníci jen tak, pro nic za nic chyběli?Mutina píše:
To, že se našla část úředníků neznamená, že tam byli i další.
Při prohledávání jmen ve svěděčných řadách ti přijde rejstřík regest ( a vůbec regesta) zavádějící? Budeš kvůli tomu prohledávat celý diplomatář a číst listinu po listině? Aha, možná proto se to nenašlo dřív. Navíc jestli máš na mysli Mutinovo narovnání, tak to já mám, nemusíš se bát, já v Dobrušce pracoval a v muzeu tam byl, takže mám nejen přepis a překlad, ale naskenovanou celou listinu i s pečetí...Mutina píše: Navíc vycházet z regest mi přijde zavádějící pokud máme listiny (viz. několik našich diplomatářů).
Tak hlavně stářím, po Praze druhé nejstarší doložené venkovské město (listinou Přemysla Otakara I (slovy prvního) z r. 1225.)Ježek píše: podle jakého kritéria byl Hradec na Labem významnější
Naprosto bez jízlivosti, protože v tomto kraji žiji, mě to zajímá. Máš ještě jiné, o kterých nevím, které další kromě Mutinova narovnání (1320) a Vídeňské listiny Fridrichovy (1317) uvádějí Mutinu?. Jo, Bratr Jan je ještě v té týkající se Půty z Potštejna a Peregrina Puše (1312)...Mutina píše:Jinak má postava, potažmo celý náš rod, je doložitelná více než jednou listinou, jen tak na okraj.
Ave,Ježek píše:Zle jsem se seznamoval a nějak mi uniká podle jakého kritéria byl Hradec na Labem významnější než sídla s významnou úlohou z předkrálovského období, vlastním biskupem nebo markrabím - Olomouc, Brno (s kvalitním městským právem) nebo sídla s bohatými nalezišti kovů(Kutná Hora, případně Jihlava). A také nechápu první za kterou Prahou - Menším, Starým nebo případně Havelským městem?Maršálek píše:Ad Hradec - prvním městem českého království po Praze byl již za Přemysla Otakara II. a Václava II. - opět se stačí seznámit s problematikou středověkých měst![]()
... ?!?Maršálek píše:Mimochodem tvá Chrudim byla zjevně také daleko významnější nežli v pozdějších obdobích. Kutná Hora je skutečným městem až v druhé polovině 14. st., kolem roku 1300 je to sice významná, ale jenom osada se stříbrnými doly.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti